Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sjöblom: Schulz kan utmana Merkel som förbundskansler

Från 2017
johnny sjöblom

I Tyskland ökar socialdemokraterna i popularitet efter att partiledningen för en vecka sedan nominerade Europaparlamentets tidigare talman Martin Schulz till sin kandidat för posten som förbundskansler. Kan Schulz verkligen utmana Merkel? Vår medarbetare i Tyskland Johnny Sjöblom svarar.

Enlig en opinionsundersökning i tidningen Bild am Sonntag i söndags har socialdemokraterna har ökat i popularitet med hela sex procentenheter sedan Martin Schulz utnämndes till kanslerkandidat. Socialdemokraterna har nu ett understöd på 29 procent. Samtidigt har stödet för förbundskansler Angela Merkel sjunkit till 33 procent.

Vad är det som händer inom tysk politik just nu?

Det som många trodde att aldrig skulle kunna hända ser nu ut att ske ändå. Socialdemokraterna ser på riktigt ut att kunna utmana förbundskansler Angela Merkel och hennes kristdemokrater. Under de senaste åren har man vant sig vid att Merkel med sin politiska mittenkurs har neutraliserat socialdemokraterna som konstant har backat i såväl delstatsval som opinionsmätningar, säger vår medarbetare i Tyskland Johnny Sjöblom.

Hur kan man förklara socialdemokraternas snabba uppsving?

Den enklaste förklaringen är säkert personen Martin Schulz. Trots att han är en mycket känd politiker här i Tyskland så är han samtidigt en frisk fläkt inom den tyska politiken. Han har varit verksam i EU-parlamentet så gott som hela sin politiska karriär så han bär inte på samma inrikespolitiska bärlast som de andra. Han ansikte är helt enkelt mindre slitet. Varje opinionsmätning där Schulz närmar sig eller går förbi Merkel matar ytterligare den här framgången.

En annan orsak till uppsvinget kan vara att partiets avgående partiordförande Sigmar Gabriel valde att inte ställa upp som kanslerkandidat. Gabriel har varit en omtvistad och rätt så icke-omtyckt partiledare så för många har SPD igen blivit ett möjligt val i och med att Gabriel är borta.

Tyskarna ska gå till förbundsdagsval först i september, men kan säga att kampanjen har kommit igång redan nu?

Det kan man utan tvekan säga, åtminstone Schulz har kört hårt alltsedan den här nomineringen stod klar. Eftersom han för tillfället inte har någon befattning i Merkels regering där socialdemokraterna också sitter med så har han dessutom rätt så fria tyglar. Medan Merkel till exempel måste vara rätt så försiktig med att kritisera Donald Trump så har Schulz redan levererat flera bredsidor mot den amerikanske presidenten.

Schulz kan också dra nytta av att flyktingpolitiken som länge har dominerat all debatt här i Tyskland åtminstone för tillfället inte är någon större fråga. Det här betyder att han i intervjuer och tal istället har kunnat lyfta fram mera traditionella socialdemokratiska frågor som arbetsmarknad och utbildning.

Hur reagerade Merkel på de nya opinionsmätningarna?

Utåt har hon inte reagerat men inom hennes parti kan man skönja en viss oro. Kristdemokraterna haft stora interna stridigheter om flyktingfrågan och igår möttes man för att åtminstone symboliskt ställa det här bråket bakom sig. De bayerska kristdemokraterna väntas på måndag dessutom officiellt ställa sig bakom Merkels kandidatur, något som man hittills inte har gjort. Så senast nu har man förstått allvaret i den här situationen och att tiden för att internt bekämpa varandra nu definitivt måste vara över.

Det ska bli mycket intressant att se om det socialdemokratiska uppsvinget kommer att hålla i sig. Ett som är säkert är att Schulz kommer att vara en svår motståndare för Merkel och för henne blir valkampen inte samma enkla segertåg som för fyra år sedan.

Diskussion om artikeln