Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Vuorinens hårda linje förändrade VPS - "Tror ni inte på det här kan ni sticka härifrån"

Från 2017
Uppdaterad 07.02.2017 13:22.
Programmet är inte längre tillgängligt
Sportinslag: Petri Vuorinens hårda linje förändrade VPS - "Tror ni inte på det här kan ni sticka härifrån" - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

I början av juni ifjol hade VPS förlorat hälften av sina ligamatcher och frågetecknen började hopa sig kring Sandvikens svartvita lag. I det skedet trampade Petri Vuorinens tränarteam foten på gasen, körde ännu hårdare och förde VPS ut i Europa för tredje gången på fyra säsonger.

När Yle Sporten möter upp med VPS under en vinterträning är det demodag på gymmet med fysiktränaren Ville-Pekka Inkilä.

Petri Vuorinen följer med och hjälper till vid sidan om när Inkilä visar spelarna de nya rörelser de förväntas göra i sina skräddarsydda program under vintern.

Siktet är inställt på att vara redo när säsongen kör igång i april.

– Man måste komma ihåg var vi startade för ett år sedan. Det är bra att ta lite perspektiv och kolla hur det såg ut då i januari 2016. Mot den bakgrunden är det stor skillnad från våra första träningsmatcher då när vi försökte köra in ett nytt system. Nu när vi har spelat våra matcher står vi på en bättre grund. Både taktiskt och fysiskt, säger Petri Vuorinen som inleder sin andra säsong som ansvarig.

Petri Vuorinen och Ville-Pekka Inkilä instruerar André Clennon.
Bildtext Petri Vuorinen och Ville-Pekka Inkilä instruerar André Clennon.
Bild: Yle/AnttiKoivukangas

"Vi är flera tränare involverade och vi jobbar ihop som ett team"

Vuorinen har varit klubben trogen sen 2008 och fick pröva på chefstränarskapet i två korta repriser innan han axlade ansvaret på allvar i juni 2015.

Säsongen slutade för VPS i en tionde plats, men under Vuorinens första fulla säsong återtog Vasalaget sin plats på övre halvan och kom på fjärde plats.

Tycker du att du har fått bättre gensvar på dina tankar efter att du gjort din första fulla säsong som ensamt ansvarig?

– Det första jag gärna tar fasta på är ordet ”du” och ”dina”. Vi var flera tränare involverade och vi har jobbat ihop och alla har kommit med input till helheten. Jani Sarajärvi har en stor roll i det hela precis som fystränaren Ville-Pekka Inkilä och nye målvaktstränaren Henri Sillanpää. Det här är saker vi har gjort tillsammans och jag kan ibland tycka illa om att det alltid skall handla om mig, även om jag förstår att tränaren är den som framhävs, säger Vuorinen.

Inför säsongen 2017 har VPS dessutom anlitat en näringsexpert i form av Mari Lahti och engagerat A-juniortränaren Riku Paularinne i verksamheten under veckorna.

"Our way or the highway"

Vuorinen har från nära håll fått uppleva ansvariga tränare komma och gå och vet vilken den krassa verkligheten är. Också för Vuorinen själv var läget skarpt i början av säsongen 2016 när resultaten inte gick lagets väg.

Petri Vuorinen och hans tränarteam har från första början fört VPS in på ett spelmässigt spår som innebär stor bollkontroll med betoning på dominans på alla spelområden.

– Vi såg tidigt under säsongen att vi fick grejer att fungera på planen som vi pratade om på träning, men vi fick inte resultat. Starten var tuff, det var tolv matcher in i säsongen och vi hade sex förluster och vi knackade oss fram. Man började höra lite kritik från vänster och höger.

VPS-tränaren Petri Vuorinen fick se sitt lag besegrat.
Bildtext Tufft vägskäl i juni 2016 förde VPS in på rätt spår.
Bild: Yle / Tomi Hänninen

– Då gick vi igenom med spelarna och sade: Om någon tror att vi kommer att ändra på något tror ni fel, nu kör vi ännu hårdare på vårt system som vi tror på. Dom som inte hänger med och inte tro på det här kan sticka ut härifrån, ni hör inte hemma här, säger Vuorinen utan att röra en min.

Sakta men säkert började VPS klättra uppåt i tabellen och när 33 omgångar avverkats hade laget in i det sista kämpat om medalj och bärgade sist och slutligen en plats i Europa League-kvalet via en fjärde plats i tabellen.

Året slutade för Vuorinens del med att hans kontrakt förlängdes till utgången av säsongen 2020.

"Vi har pratat om att vi vill bli bäst"

Med ett långt kontrakt på fickan kan Team Vuorinen bygga vidare under goda yttre förutsättningar. Laget spelar sina matcher på ett nybyggt stadion och tränar vintertid bara ett stenkast från hemmaarenan på Krutkällarvägen.

De fyra senaste säsongerna har laget landat i top fyra i tre repriser, så det börjar finnas fog för att på allvar igen kalla VPS för ett topplag i Finland.

– Jag tror vår ordförande håller med, han förespråkar det efter tre Europa League-framträdanden på fyra år, för honom räcker det nog. Själv ser jag det som så att om vi också är nästa år är där, så då kan vi höja ribban lite, säger Vuorinen.

VPS kommer att inleda jakten på ännu en framskjuten placering i Helsingfors den 5 april med match mot giganten HJK. Laget tränade ihop i november, gjorde uppehåll under december och tog nya tag i och med det nya året.

Petri Vuorinen assisterar Huttunen i VPS.
Bildtext Serien startar för Vuorinens VPS i Helsingfors den 5 april.
Bild: Yle/Antti Koivukangas

Vuorinen själv känner ingen stress inför den annalkande sommaren.

– Jag tycker absolut inte att säsongen kommer snabbt på, vi har ju fulla tre månader på oss att jobba. Det är jättelång tid att sätta allting i ordning och få ett spel att fungera. Jag tycker vi gjorde det bra ifjol och nu måste vi bara slipa på våra egna grejer och komma in med lite nytt också. Jag hoppas tiden går långsamt och att dagarna är långa. Då är vi mer förberedda när säsongen startar i och med ligapremiären i Helsingfors, menar Vuorinen.

Förutom spel i den finska cupen under vintermånaderna och 33 ligaomgångar skall VPS igen pröva vingarna i Europa.

"Vi vill spela mer än en omgång och vill göra det varje år"

Vuorinen ser matcherna i Europa League-kvalet som ett steg på vägen till att vara Finlands bästa fotbollsorganisation. Lönerna kan Vasalaget än så länge inte konkurrera med, men kvaliteten är något som Team Vuorinen tar fasta på i allt de gör.

– Det är jätteviktigt. Vi har pratat om att vi vill bli bäst. Vill vi bara bäst ska vi slåss om tätpositionerna i ligan, spela tuffa träningsmatcher under vintern och vara mer i Europa. Matcherna i Europa League är för våra spelare, oss tränare och hela klubben en värdemätare på var vi står. Vi vill spela och vi vill spela mer än en omgång och vi vill göra det varje år, säger Petri Vuorinen.

Mohamed Bangura skuggar Timi Lahti i Europa League 2015.
Bildtext AIK och VPS möttes i Europa League sommaren 2015.
Bild: EPA/CHRISTINE OLSSON