Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Lodjur sprang omkring på gårdar i Lappträsk

Från 2017
Uppdaterad 06.02.2017 11:47.
Yle Nyheter Östnyland video: Lo springer omkring på gårdar i Lappträsk - Spela upp på Arenan

Ett lodjur rörde sig i Lappträsk och Strömfors under veckoslutet. Mjölkbonde Crista Hällfors som har boskap i Harsböle säger att det är skrämmande att lodjuret verkar så tamt.

Dan Strömberg som bor i Lappträsk lyckades fånga lodjuret på video. På hans videoklipp ovan ser man hur lodjuret springer omkring i Harsböle.

Också Crista Hällfors såg lodjuret då det rörde sig i Lappträsk. Hon har bland annat boskap på gården.

– Jag tycker att det är skrämmande att den vågar komma hit, mitt mellan mina ladugårdar. Jag har ju alla djur inne nu, men om det skulle vara sommar och de skulle vara ute på bete så skulle jag nog vara orolig, säger hon.

Bar in katten

Utöver kor och ungdjur har Hällfors också andra husdjur. Hunden reagerade inte alls på lodjuret, men katten fick hon bära in.

– Jag var orolig för att min katt var ute just då. I går (läs: söndag) släppte jag inte alls ut den, men i dag har jag nog vågat göra det.

Hon har dessutom en del ladugårdskatter, men tillägger att det för det mesta håller sig inomhus – särskilt eftersom det blev kallare till måndagen.

Hällfors säger ändå att hon så klart är orolig för djuren.

– Jag förstår inte varför den vågar sig hit mellan byggnaderna. Det här var dessutom en sådan dag då alla i byn var ute och promenerade eller ute på gårdsplanen. Ändå var den här mellan husen.

Inte första lodjuret

Lodjur har rört sig i Harsböletrakten förr också. Crista Hällfors berättar att en bybo såg ett lodjur mitt på ljusa dagen i mitten av december.

Tidigare har lodjuren ändå inte kommit så nära bosättningen. De har mest hållit till ute på åkrar.

– Jag tycker att det är konstigt att den är så tam. Den borde gå runt sådana här ställen i stället för att gå rakt över gården, säger Hällfors.

Enligt uppgifter till Yle Östnyland var jägare från Strömfors lodjuret på spåren då djuret gick över gränsen till Lappträsk. Tanken var att styra lodjuret tillbaka till Strömfors eftersom där finns en licens för att fälla lodjur.

Lodjuret ska ändå ha lyckats undkomma jägarna under veckoslutet.