Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

Camilla sover ibland bara fyra timmar

Från 2017
Uppdaterad 07.02.2017 17:03.
Bild på Camilla Hynynen, står mot en vit vägg
Bild: Yle/ Tiina Grönroos

Det tar ofta tid för Camilla Hynynen att somna. När Camilla väl har fått tag i sömnen är hon dessutom lättväckt och efter det är det nästan omöjligt att få sömn på nytt.

Camillas sömnhistoria är på inget sätt unik. Många finländare sover dåligt. Camilla är nöjd om hon får sova sex timmar per natt. Ibland blir det bara tre till fyra.

När jag träffar Camilla i hemmet i Pargas har hon något så ovanligt som en helt ledig dag. Det är i och för sig bra, eftersom hon har en dålig natt bakom sig. Hon somnade sent, vaknade tidigt och låg och vred sig i sängen i väntan på att mannens väckarklocka ringde. Då steg hon upp.

Men den lediga dagen har delvis också gått till spillo. Efter en kort natt med max tre till fyra timmar sömn är Camilla trött. Ändå kan det hända att följande natt blir lika kort. Eller så inte. Det här är något som går i perioder.

- Om vi ska ta till ett modeord så är jag väl hypersensitiv. Det behövs inte mycket för att rubba min nattsömn, säger Camilla som ändå säger att hon inte upplever sig ha några större sömnproblem.

Oftast är det bekymmer som jag inte tänker desto mera på när jag är vaken, men som blir oproportionerligt stora i nattens mörka timme.

Pargasbon Camilla Hynynen är fotograf och har en egen studio. Dessutom jobbar hon som frilansjournalist och säljer bildreportage till inredningstidningar. För att ytterligare dryga ut ekonomin jobbar hon deltid i ett möbelvaruhus. Det är när jobben hopas som sömnen blir lidande, fast ibland kan sömnproblemen bero på helt andra saker.

- Det kan vara ekonomiska bekymmer, det kan ha med mina barns studier att göra eller med mina åldrande föräldrar som har blivit opererade. Jag har också diskbråck som gör att ryggen värker ibland, Dessutom kan jag ha värk i fötterna och jag gnisslar tänder vilket gör att jag måste använda bettskena. Den är inte heller bekväm, men ändå bättre än att sova utan.

Camilla småskrattar själv åt allt som hon räknar upp, men egentligen finns här inget att skämta om. Många kan säkert känna igen sig och det är inte enkelt att komma ur den här situationen när sängen plötsligt blir ens fiende.

- Jag får inte bli för trött då är det omöjligt att få sömn, men jag kan inte heller gå för tidigt i säng. Jag är nattuggla samtidigt som jag tycker om att stiga tidigt upp. Jag får mycket uträttat på mornarna, på eftermiddagarna är sedan ganska trött.

Prövat många metoder

Under årens lopp har Camilla prövat på de flesta sömnråd och –knep. Hon har däremot inte sökt proffshjälp och hon har inte heller ätit receptbelagda sömnmediciner.

- Jag har prövat på melatonintabletter på kvällen för att varva ner och bli dåsig. Jag har också testat yoga och försökt skriva ner mina tankar, både bekymmer och lösningar innan jag går och lägger mig för att inte behöva älta dem när jag vaknar mitt i natten.

Ibland hjälper de här knepen, ibland inte.

Camilla har i alla fall antagit sömnutmaningen, #lepohaaste, som är Yles riksomfattande kampanj. Helt lätt blir det inte eftersom hon har en massa program inbokat i kalendern.

- Det blir minsann en utmaning. I slutet av februari får vi se om jag fortfarande är lika mörk under ögonen.

Berätta gärna för oss hur du sover! Hur, var och när vilar du bäst? Skriv i kommentarsfältet nedan eller skicka in din berättelse direkt till livsstilsredaktionen på Svenska Yle via enkäten nedan eller vega@yle.fi. Tack!

Du hör flera berättelser om sömn och att vila i Yle Vega Dag, vardagar kl. 13-15.

Formuläret är inte längre tillgängligt.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln