Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Berghäll i Helsingfors årets nyländska stadsdel

Från 2017
restaurangdag 2013
Bildtext Många evenemang livar upp Berghäll och gör nu stadsdelen till årets nyländska stadsdel.
Bild: YLE/Rose-Marie Sundström

Berghäll i Helsingfors är årets nyländska stadsdel 2017. Valet gjordes av Nylands landskapsstyrelse och motiveras med samhörigheten i stadsdelen och en livlig pop up-kultur.

– Berghäll har föreslagits redan i flera års tid och nu var det hög tid att Berghällbornas fina arbete för gemenskapskänslan belönas. Till exempel det årliga evenemanget Kallio Block Party fyller gator och parker med program och människor och ordnas helt och hållet utan offentligt stöd, säger sakkunnig Tarja Haili vid Nylands förbund i ett pressmeddelande.

- Berghäll blev också internationellt känt då församlingen i höstas utmanade kyrkorna att ringa i sina klockor för krigsoffren i Aleppo i Syrien. Områdets företag deltar också aktivt i nätverken, säger Haili.

Nylands förbunds pris på 2 000 euro går till stadsdelens tre föreningar: kulturnätverket Kallion kulttuuriverkosto, föreningen Kallio-seura och Berghäll-rörelsen Kallio-liike. Det kommer att delas ut under ett evenemang i Berghäll senare.

"Finns mycket att göra tillsammans"

Nylands förbund skriver i sitt pressmeddelande att invånarna i Berghäll upplever att stadsdelen är en bra plats att bo och leva på då det finns så mycket att göra tillsammans.

En av Finlands äldsta och största stadsdelsfestivaler är Berghäll blommar, som lockar deltagare från olika delar av Nyland.

Årets stadsdel eller årets by har utsetts av Nylands förbund sedan 1988. Årets stadsdel och årets by utnämns turvis varje år.

En jury som består av sakkunniga från olika branscher sållar fram de tre främsta bland alla förslag och landskapsstyrelsen utser vinnaren. I år kandiderade 11 stadsdelar om titeln.

Diskussion om artikeln