Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Esbo svenska församling ber 40-åringar blicka tillbaka på livet

Från 2017
Uppdaterad 06.02.2017 19:28.
Roger Rönnberg kyrkoherde i Esbo svenska församling visar upp ett kort
Bildtext Kyrkoherde Roger Rönnberg.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

“Vid 40-årsstrecket tittar vi kanske i backspegeln” börjar hälsningen till församlingsmedlemmar som fyller 40 i år. Kortet talar också om tröttheten som kommer smygande in i kroppen. Kyrkoherde Roger Rönnberg önskar att det var lägre tröskel för församlingsmedlemmar att ta kontakt med kyrkan.

- När det gäller 40-åringar så har jag fått en del respons av dem att det är en tidpunkt då de börjar se lite tillbaka på vad som har hänt i livet. Visserligen se framåt också, och det finns med i det här kortet. En del upplever att 40 bara är början och man vill se framåt. Men det finns också 40-åringar och till och med yngre som börjar känna sig trötta, säger kyrkoherde Roger Rönnberg i Esbo svenska församling.

"Grattis till dig som år 2017 fyller 40 år" står det på kortet som Esbo svenska församling skickat till församlingsmedlemmar.
Bildtext “Kraften avtar - en dag i taget!” Nytt för i år är brevet som går till 40-åringar, 30-åringar har redan tidigare fått en födelsedagshälsning av församlingen.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

På kortet som skickats till församlingsmedlemmar som år 2017 fyller 40 talas det om att titta bakåt i livet och kraften som avtar. Det är första gången som Esbo svenska församling uppmärksammar 40-åringar.

- Ofta ser man församlingen som en myndighet och en institution. Vi anställda här har funderat på att det inte är det som församlingen är i första hand, vi är i första hand en gemenskap. Vi började skicka ut de här korten för att få kontakt med församlingsmedlemmarna, säger Rönnberg.

Vid 40-årsstrecket tittar vi kanske i backspegeln och undrar vad det blivit av oss. Vi är nöjda och känner lyckan i livet, tillsammans med familjen eller i vår ensamhet. Eller så är det tröttheten som smygande kommer in i kroppen. Inte varje dag, men då och då.

Uttdrag ur Esbo svenska församlings hälsning till 40-åringar.

Församlingsmedlemmar som fyller 30, 25 och 18 år får också kort. År 2018 planerar Esbo svenska församling att utöka ålderspaletten och också skicka kort till 50-åringar.

- När vi tittade på dem som trätt ur kyrkan, vilken ålder och vilket livsskede de är i så bidrog det ytterligare till tanken att vi vill skicka en hälsning till dem, säger Roger Rönnberg.

Roger Rönnberg kyrkoherde i Esbo svenska församling
Bildtext Roger Rönnberg tänkte också tillbaka på sin egen tid som 40-åring när han författade brevet till församlingsmedlemmarna.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Det är ovanligt med födelsedagshälsningar till så unga församlingsmedlemmar. Esbo finska församlingar skickar födelsedagskort till 70-åringar och äldre som fyller jämna år.

Medelåldern kan på riktigt öppna våra ögon för “nåden” i livet. Att få titta bakåt i livet och vara tacksam. Att blicka framåt och vänta med nyfikenhet.

Uttdrag ur Esbo svenska församlings hälsning till 40-åringar.

I Matteus församling i Helsingfors får 5-åringar och 65-åringar brev som påminner om program lämpliga för deras ålder, och från 70 år framåt gratuleras församlingsmedlemmar som fyller jämna år. I Petrus församling och i Johannes församling i Helsingfors är det 70-åringar och äldre som blir ihågkomna av församlingen när de fyller jämna år.

Morgonöppet: Esbo svenska församling skickar kort till 40-åringar

3:38

Diskussion om artikeln