Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Konståkaren Vera Stolt från Borgå ska ge järnet på Island

Från 2017
Uppdaterad 08.02.2017 06:18.
Vera Stolt
Bild: Yle/Stefan Härus

För två år sedan vann Borgåbon Vera Stolt FM-finalen i konståkning för juniorer. I år är hon med i den finländska truppen som ska tävla i Reykjavik på Island i de nordiska mästerskapstävlingarna.

Att det faktiskt blev guld i Kotka för två år sedan är Vera fortfarande förvånad över, eftersom hon inte var riktigt nöjd med sin prestation.

- Jag lyckades nog inte till hundra procent med mitt program, så när man i samband med prisutdelningsceremonin utsåg mig till vinnare, blev jag väldigt förvånad, berättar Vera.

Det som hon lite grämer sig över är att hon inte lyckades till hundra procent med trippel salchow-hoppet.

- Jag föll men jag hade alla tre varven fulla, vilket inte mina medtävlare lyckades med, så jag fick poäng för hoppet, säger Vera.

Vera Stolt i ishallen i Borgå 06.02.17
Bildtext Vera Stolt.
Bild: Yle/Stefan Härus
Vera Stolt i ishallen i Borgå 06.02.17
Bild: Yle/Stefan Härus

Två tävlingar på raken

Ganska exakt två år har gått sedan guldet i Kotka och nu är det nya utmaningar som gäller.

- Jag är med i det finländska landslaget som ska tävla om det nordiska mästerskapet i konståkning i min klass och dessutom ska jag vara med i de finska mästerskapstävlingarna för unga. Båda tävlingarna går av stapeln i mars, så det gäller att träna intensivt, säger Vera.

Och det är precis vad hon gör. När Yle Östnyland träffar henne i Borgå ishall en måndag eftermiddag är det dags att bränna av veckans första träningstimme, men det kommer att bli många fler innan veckan är slut.

- Inte löper hoppen alltid så bra, men jag upplever nog att jag har kontroll. Jag har nog trippel salchowen i mitt program också i år. Det gäller att hålla träningsrytmen och öva regelbundet och därmed bibehålla känslan i kroppen, förklarar Vera.

Vera Stolt i ishallen i Borgå 06.02.17
Vera Stolt i ishallen i Borgå 06.02.17
Bild: Yle/Stefan Härus

Dans och jogging

Förutom de tio veckotimmarna på skridskor håller Vera också kroppen böjlig och muskulaturen mjuk och spänstig med hjälp av två timmar dans i veckan. Till det här kommer ytterligare olika hopp och gymnastiska övningar utan skridskor.

- Gymnastiken gör att konditionen hålls på en hög nivå. Jag brukar också jogga en del under vår och sommar, säger Vera.

Förutom det rent sportsliga finns det också en social aspekt med att höra till ett lag och få resa till olika tävlingar.

- Det är trevligt att träna tillsammans med vänner och tillsammans testa nya hopp och figurer, men också att sporra varandra att öva på allt det vi redan behärskar, menar Vera.

Vera Stolt i ishallen i Borgå 06.02.17
Bild: Yle/Stefan Härus

Konståkningsflugan bet

Att Vera Stolt blev biten av konståkning har hon sin mamma att tacka för.

- Min mamma och jag brukade om vintrarna skrinna utomhus, men en vinter var varm och regnig, så det fanns inga isar att skrinna på. Mamma hade hört om Borgå konståkare så vi tog kontakt med dem och det var nog då som konståkningsflugan bet mig riktigt på allvar, säger Vera.

Åren har rullat på och Vera har gått från klarhet till klarhet. Nu är det dags för nordiska mästerskapstävlingarna på Island. Det är en knapp månad till avfärd, men ännu har ingen nervositet slagit till.

- Nä, det är bara att ta sig igenom alla träningspassen nu så får vi se sen hur långt teknik och kondition räcker, säger en lugn Vera, innan hon tar sin väska med utrustning och går mot omklädningsrummet.

Vera Stolt i ishallen i Borgå 06.02.17
Bild: Yle/Stefan Härus
Vera Stolt i ishallen i Borgå 06.02.17
Bild: Yle/Stefan Härus

Diskussion om artikeln