Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Bolagiseringsplaner inom vården i Borgå lades på is

Från 2017
Läkare för anteckningar
Bild: Unsplash, Wesley Wilson

Det blev inget beslut i stadsstyrelsen om hur Borgå går vidare med planerna på ett samföretag med ett privat vårdbolag. Ärendet drogs bort från föredragningslistan.

- Diskussionen om att det inte skulle skada att få lite mera tilläggstid för att greppa denna stora helhet låg antagligen bakom det att ärendet drogs bort, säger Kristel Pynnönen (SFP), medlem i stadsstyrelsen i Borgå.

Det var meningen att stadsstyrelsen under måndagen skulle behandla ärendet om stadens produktion av social- och hälsovårdstjänster.

- Det är en förutsättning att styrelsen får grepp om hela reformen och om lagstiftningen innan vi fattar beslut, säger hon.

Utlåtande till lagförslag under beredning

Borgå stads egna, separata utredning om produktionen av social- och hälsovårdstjänster hör ihop med social- och hälsovårdsreformen. Till reformen hör också lagen om valfrihet, utan vilken reformen inte blir av.

- Lagförslaget är riktigt färskt och Borgå har först nu sitt utlåtande under beredning, konstaterar Pynnönen.

De förtroendevalda får nu alltså mer information innan man tar ställning till helheten.

Borgå stads planer på ett samföretag med ett privat vårdbolag har fått kritik både av läkare i Borgå och av HNS. Från HNS håll befarar man att planerna äventyrar hela Borgå sjukhus framtid. Läkarna anser för sin del att personalen inte har hörts tillräckligt under beredningen.