Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Allt färre ringer och skickar sms

Från 2017
Uppdaterad 07.02.2017 10:01.
En närbild av händer som skriver meddelandet vgd på appen whatsapp på en smarttelefon.
Bild: Yle / Axel Brink

Allt färre av oss väljer att ringa eller skicka sms, sedan nätbaserade tjänster har tagit världen med storm. Det är inte en trend som bara märks av hos unga.

Det är en vanlig eftermiddag på gården till Korsholms gymnasium och de studerande skyndar till bussen, många med blicken riktad neråt mot sina telefonskärmar.

- Jag skriver nog mest textmeddelanden och på snapchat, med massa emojis. Det är inte så många som ringer nu för tiden och många verkar nervösa över att tala i telefon, säger Xenia Tunér.

- Det är främst meddelanden, ganska mycket whatsapp och snapchat. Om jag ringer någon är det nog för att de inte svarar på mina meddelanden och jag behöver ha tag i dem direkt. Utöver det ringer jag till familjemedlemmar som kan vara lite efter i tekniken, säger Frank Öster.

Liknande svar kommer från många på gymnasiegården. Det är den textbaserade kommunikationen över nätet som klart dominerar.

Inte bara unga

Enligt kommunikationsverkets statistik från hösten 2016 sjunker antalet skickade sms och ringda telefonsamtal, medan användningen av mobildata, alltså internet, ökar.

- För sju-åtta år sedan kunde vi ana att något sånt här skulle hända, men vi hade räknat med att samtalen skulle gå över till Skype och liknande, säger Jan Virkki, affärsverksamhetsdirektör på Elisa.

Jan Virkki, direktör för affärsverksamhetsdirektör för konsumenter på Elisa
Bildtext Jan Virkki.
Bild: Mårten Wallendahl / Yle

Det skulle visa sig att det var applikationen Whatsapp som skulle komma att dominera. Först var det de unga som tog till sig den och andra liknande tjänster. Den utvecklingen har också påverkat den äldre delen av befolkningen.

- De senaste två åren har allt fler mor- och farföräldrar skaffat Whatsapp för att kunna hålla kontakten med sina barnbarn och barn. De kanske inte svarar på telefonsamtal eller ens sms, men på Whatsapp får de genast kontakt, säger Virkki.

Virkki tror att de nätbaserade kommunikationstjänsterna i det långa loppet kommer att ta över den kommunikation som sker över telefonnätet.

- En klar majoritet av tjänsterna går nog över till datanätet under de närmaste åren, säger Virkki.

Kurvan stiger brant

Den senaste statistiken över finländarnas mobildataanvändning offentliggjordes av kommunikationsverket i höstas. I oktober låg nivån på mobildataöverföringen på runt 14 gigabyte per finländare i månaden. Samma period fem år tidigare låg nivån på knappt två gigabyte.

Enligt samma statistik sjunker också antalet telefonsamtal över mobilnätet. Hösten 2011 ringde finländaren i genomsnitt 78 samtal per månad. I höstas var det genomsnittliga antalet 61. Samtidigt talar vi allt längre samtal. I höstas var det genomsnittliga telefonsamtalet över mobilnätet nästan 4 minuter. Fem år tidigare var samtalen drygt 3 minuter långa i genomsnitt.

Uppdaterad 09.02 med statistik

Diskussion om artikeln