Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Israel antog omstridd lag om bosättningar på privat palestinsk mark

Från 2017
Uppdaterad 07.02.2017 06:55.
Den israeliska högerregeringens bosättningspolitik har väckt motstånd både bland judar och araber som demonstrerade tillsammans mot regeringen under veckoslutet
Bildtext Den israeliska högerregeringens bosättningspolitik har väckt motstånd både bland judar och araber som demonstrerade tillsammans mot regeringen under veckoslutet
Bild: EPA/ABIR SULTAN

Israels parlament antog sent i går kväll en kontroversiell lag som retroaktivt legaliserar tiotals israeliska bosättningar på privatägd ockuperad palestinsk mark.

Den omstridda lagen som har väckt omfattande kritik i omvärlden antogs med rösterna 60 mot 52.

Lagen legaliserar omkring 4000 bostäder och hus på den ockuperade Västbanken.

Avsikten är att de palestinska ägarna skall kompenseras med pengar eller mark, trots att det inte har gått med på att sälja sin mark.

Lagen orsakade splittring inom regeringen och premiärminister Benjamin Netanyahu lär ha varit mot den eftersom den kan leda till åtal i Internationella brottmålsdomstolen i Haag.

Netanyahu försökte också skjuta fram den avgörande omröstningen men förgäves.

Hård kritik i Israel

Lagen stötte på hårt motstånd och kritik både bland palestinska och judiska ledamöter i parlamentet innan den antogs.

Kritikerna ansåg att den skadar Israels intressen och gör det ännu svårare att nå ett fredsavtal med palestinier.

- En svart flagga hänger över en galen lag som hotar demokratin i Israel, konstaterade oppositionsledaren Isaac Herzog.

Även Hanan Ashravi som hör till den Palestinska befrielsefronten PLO:s ledarskap, anser att lagen är illegal och extrem.

- Premiärminister Benjamin Netanyahu och hans extremistiska, rasistiska regering bryter medvetet mot lagen och undergräver alla förutsättningar för en tvåstatslösning, säger Ashrawi.

Högsta domstolen förkastar?

Justitieminister Avichai Mandelblit har varnat för att lagen hävs om högsta domstolen som väntat anser att lagen är olaglig.

Mandelblit säger att han inte tänker försvara lagen när den behandlas i högsta domstolen.

Den kan också leda till åtal om krigsförbrytelser eftersom den anses strida mot internationell lag varnar Mandelblit.

Lagen är ett led i den nya, ännu mer hårdföra bosättningspolitiken som den israeliska högerregeringen har börjat driva sedan Trump tillträdde för drygt ett par veckor sedan.

Ingen kritik från USA

Lagen drevs igenom en dag efter att premiärminister Benjamin Netanyahu sade att han skulle koordinera åtgärden med USA .

President Donald Trumps administration har en gång uttryckt försiktig kritik mot Israels bosättningspolitik, men nu har Vita huset inte sagt ett knyst.

Vita huset vill inte kommentera innan israeliska domstolar har sagt sitt om lagen men USA motsätter sig ändå att en internationell domstol tar ställning.

Nedmonterar bosättningar

Israel har meddelat om nya bosättningsplaner samtidigt som man river den illegala bosättningen Amona på den ockuperade Västbanken.

Högsta domstolen ansåg att den omstridda bosättningen med 3.500 invånare nordöst om Ramallah var olaglig.

Ett par hundra poliser deltog i operationen då invånarna vräktes förra veckan och ett trettiotal bosättare skadades när de gjorde motstånd mot polisen.

Diskussion om artikeln