Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Eklöv: Mäkäräinen får stå för framgången i VM

Från 2017
Kaisa Mäkäräinen jublar över seger, Ruhpolding januari 2016.
Bildtext Mäkäräinen kämpar om medaljer i VM
Bild: Hartenfelser / All Over Press

Kaisa Mäkäräinen kämpar igen om medaljer i skidskytte-VM. Om hon lyckas i sprinten blir det tre, annars en medalj för Mäkäräinen, siar Yle Sportens Magnus Eklöv.

När VM i skidskytte kör igång på torsdag i Hochfilzen i Österrike kulminerar säsongen för skidskyttarna.

Också för Kaisa Mäkäräinen som än en gång är vårt enda egentliga medaljhopp. Mäkäräinen som öppnade segerkontot för säsongen, passligt inför VM, hör till favoriterna i alla grenar hon ställer upp i.

För Mäkäräinen gäller det att få en lyckad start på VM.

De senaste åren är det just starten som har varit tung. Skidskytteprogrammet är dessutom grymt, när framgång krävs i sprinten för att också ha chans i jaktstarten.

Med ett dåligt lopp i den första individuella tävlingen, sprinten, har man också förstört jaktstarten. Men med en framgångsrik sprint är sannolikheten stor för framgång även i jaktstarten.

Mäkäräinens placeringar i de senaste årens VM- och OS-sprinter sedan silvret 2011, har varit 9, 35, 30, 9 och 27.

Med de här resultaten har också medaljchansen i jaktstarten rykt varje gång. I och med det har också pressen ökat för att lyckas. Tre gånger har Mäkäräinen lyckats ta en medalj trots pressat läge. Det är bara i Nove Mesto 2013 som medaljen uteblev.

Den här säsongen har Mäkäräinen haft ett upplägg där världscupen skall ge en större formtopp till VM än under tidigare säsonger. Lyckas hon få till det i sprinten då kommer hon hem med tre medaljer från VM. Går sprinten som under de senaste åren, ja då blir det verkligen att kämpa för att knipa en medalj.

Omröstningen är inte längre tillgänglig.

Laukkanen en svart häst

Mari Laukkanen i Ruhpolding 2016.
Bildtext Kan Laukkanen skrälla?
Bild: All Over Press

Mari Laukkanen har visat grym form i spåret den här säsongen. Stundvis har hon även glänst till på vallen. Det perfekta loppet har ännu låtit vänta på sig den här säsongen.

Men, en topplacering har hängt i luften för Laukkanen. 11:e platsen på distansen i Anterselva, den gren hon normalt sett inte klarar sig i, visar att det finns potential till bra placeringar.

Får Laukkanen den perfekta dagen på vallen under VM är hon till och med i medaljkampen. Laukkanens största chanser till framgång finns i sprinten.

En placering bland de tio främsta är helt realistisk.

Statistroller för det övriga landslaget

Förväntningarna på de övriga åkarna i den finska truppen är lite mer dämpade.

En placering bland de 40 främsta kan räknas som en framgång. Största förhoppningar finns på Olli Hiidensalo och Tuomas Grönman. De här herrarna har till och med chans att ta sig in bland de 30 främsta.

De två gör även Kaisa Mäkäräinen och Mari Laukkanen sällskap i mixed stafetten som öppnar VM-tävlingarna.

Där är en placering bland de tio främsta ett minimimål.

Den finska truppen i sin helhet i Hochfilzen består av:

  • Tuomas Grönman, Olli Hiidensalo, Mikko Loukkaanhuhta och Tero Seppälä
  • Mari Laukkanen, Sanna Markkanen, Kaisa Mäkäräinen och Laura Toivanen

Skidskytte-VM i Hochfilzen, sändningstider

Diskussion om artikeln