Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Enkät: Mer krig under Trumps presidentperiod

Från 2017
Uppdaterad 07.02.2017 10:12.
Vita Huset i USA
Bildtext Vita Huset i USA
Bild: Yle/Marjut Lindroos

De flesta finländare fruktar fler krig och konflikter i världen efter Donald Trumps tilltäde som USA:s president. Många befarar också att Finlands säkerhetspolitiska ställning försvagas.

Bekymren framgår av 2017 års värderings- och attitydundersökning från Näringslivets delegation Eva. Förhandsuppgifter om undersökningen publicerades på tisdag.

Hela 66 procent av de tillfrågade tror att krigen och konflikterna i världen kommer att öka under Trumps presidentperiod.

42 procent anser att Finlands säkerhetspolitiska ställning försvagas under Trumps adminstration. Bara fem procent anser att Finlands säkerhet stärks. En tredjedel tror inte att Trump påverkar vår säkerhet på något vis.

En klar majoritet av de tillfrågade, 62 procent, tror också att Trumps presidentperiod bromsar upp frihandelns utveckling.

Sannfinländska väljare har de största förväntningarna på Trump som president. De grönas väljare är mest negativt inställda.

EVA har ända sedan 1984 kartlagt finländarnas attityder och värderingar. I årets undersökning har man speciellt riktat in sig på utrikes- och säkerhetspolitik.

Diskussion om artikeln