Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Lovisanejdens högstadium letar efter rektor

Från 2017
Uppdaterad 07.02.2017 10:48.
Elever i klassrum
Bildtext Just nu undervisas eleverna i baracker, men snart ska de få ett nytt skolhus.
Bild: Yle/Carmela Walder

I fjol avbröt Lovisa stad rekryteringen av en ny ordinarie rektor till Lovisanejdens högstadium, eftersom skolans framtid var osäker. Nu är rekryteringsprocessen i gång igen.

För ungefär ett år sedan måste Lovisanejdens högstadium utrymmas på grund av akuta problem med inomhusluften. Lite senare tog rektor Jouni Piippo emot jobbet som bildningsdirektör i Lappträsk, och högstadiet blev utan rektor.

I somras avbröts rekryteringen av en ordinarie rektor till högstadiet eftersom framtiden var så oviss. Lovisa gick i stället in för interna arrangemang med en tf rektor medan staden utredde olika alternativ för skolan.

Nu är rekryteringen i full gång igen.

– Det handlar om en ordinarie tjänst. Vi har inte längre några grunder för tidsbundenhet eftersom vi har koll på framtiden, säger utbildningschef Timo Tenhunen.

Redan på fjolårets sida klarnade det att Lovisanejdens högstadium ska få ett nytt skolhus om ett par år. Det gamla skolhuset ska rivas.

Lovisanejdens högstadium.
Bildtext Det gamla skolhuset ska rivas.
Bild: Yle / Hanna Othman

I annonsen står att Lovisa stad söker en möjliggörare som vill fortsätta planera den nya skolan och utveckla högstadiet till framtidens skola i Lovisa enligt mottot LNH – framåt tillsammans.

Den nya rektorn ska vara en pedagogisk ledare som ska se till att högstadiet uppfyller kraven i den nya läroplanen.

– Jag ser nog att här finns en ypperlig chans. Det är kanske tungt att börja, men rektorn får vara med och bygga upp något helt nytt.

Lovisanejdens högstadium

  • 28 lärare jobbar på skolan
  • Skolan har cirka 250 elever i årskurserna 7-9
  • Vid skolan finns också en grupp för flexibel grundläggande utbildning och två specialklasser
  • En ny skolbyggnad planeras, men just nu håller skolan till i baracker

Ansökningstiden går ut den 16 februari. Genast efter det kallas sökande in till intervju, och tanken är att den nya rektorn väljs redan i början av mars.

Tjänsten besätts från den 1 augusti.

– Vi hoppas på många sökande, fastän jag vet att vi har konkurrens. Bland annat söker också Lyceiparkens skola i Borgå ny rektor, konstaterar Timo Tenhunen.

Diskussion om artikeln