Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Åländsk polis: Svårt få folk att vittna i knarkmål

Från 2017
Uppdaterad 07.02.2017 15:03.
Rättssal
Bildtext Åländsk polis upplever att allt fler är rädda att vittna i samband med drogbrott.
Bild: Yle/Roger Källman

Det blir allt svårare att få människor att vittna i narkotikamål på Åland eftersom de som kan sitta på viktiga uppgifter är rädda för repressalier.

Kristian Eriksson är chef för polisens narkotikagrupp och enligt honom så blir det allt svårare att få folk att prata. I vissa fall är till och med målsägande rädda.

-Jag har jobbat med det här i över tio år och när jag började så var det lättare. Det blir svårare att få folk att berätta vad de vet. Den senaste tiden har vi haft flera hemfridsbrott, misshandlar och olaga hot som vi tror bottnar i narkotika. Ett tätare samarbete ska ske med tullen och centralkriminalpolisen och en specialresurs har tagits in från Åbo för att få bukt med den ökande drogproblematiken, säger Kristian Eriksson.

Mer samarbete för att bekämpa narkotika

För ett tag sedan meddelade den åländska polisen att man på allvar tänker ta tag i den ökande drogproblematiken.

Bland annat sätts extra resurser in på spaning och avlyssning för att lättare få fatt de personer som är med i de två svenska ligor som verkar ha etablerat sig på Åland.

Enligt uppgift kommer ligorna kommer över till Åland då och då men de har också nätverk av unga som säljer droger vidare.

Fler rattfyllerister med knark i blodet

Kommissarie Rasmus Friman berättar om drogproblematiken på Åland
Bildtext Kommissarie Rasmus Friman säger att det nu är vanligare med rattfyllerister med narkotika i blodet. Foto: Robert Jansson

Ett till tecken på att drogerna på Åland blir allt vanligare är att det nu är fler rattfyllerister med narkotika i blodet än enbart alkohol.

Förra året skedde övergången, och antalet fall med misstänkt bruk av narkotika fördubblades nästan, från 70 fall år 2015 till 127 förra året. Samtidigt är det ett problem att de många färjeanlöpen kan vara en inkörsport.

-Vi har 8 400 färjeanlöp per år till åländska hamnar, och långtifrån alla är bevakade, konstaterar kommissarie Rasmus Friman.