Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Den glada snickarflickan blev radiovirtuos i Lovisa

Från 2017
Uppdaterad 10.02.2017 10:13.
Kvinna i radiostudio.
Bildtext Fanny Haddas sänder på fredag kvällar.
Bild: Yle/ Peik Henrichson

När Lovisatjejen Fanny Haddas fick höra att radiostationen Radio Queen Loviisa sänder från grannhuset på Sarvlaxgatan, samlade hon mod och knackade på. På den vägen är hon, och i dag hörs hennes svengelska radioshow över hela världen.

Idag heter radiostationen kort bara RQL vilket sammanhänger med att den från årsskiftet omvandlades från licensbaserad lokalradio till världsomspännande webbradio.

- Jag har alltid älskat sång och musik, och när jag insåg att jag har en radiostation i grannhuset så tänkte jag att jag ska försöka dela min konstiga musiksmak med hela världen, skämtar Fanny Haddas.

Studerar inredningsbyggande

Fanny Haddas är redan färdigutbildad snickare, och som bäst studerar hon vidare för att bli inredningsbyggare på utbildningscentralen Salpaus i Lahtis.

Hon har medverkat i en del renoveringsprojekt i Lovisa och Lappträsk, och dessutom bloggar hon om inredningsbyggande under signaturen Iloinen puuseppätyttö.

Gaia Putrino, Fabio Putrino och Fanny Haddas sänder radio över internet.
Bildtext Gaia Putrino, Fabio Putrino och Fanny Haddas bor i Lovisa men sänder sin radioshow över hela världen.
Bild: Yle/ Peik Henrichson

Radiostationens grundare, italienaren Fabio Putrino, började jobba med radio redan som sextonåring. Putrino har också jobbat mycket som ljudtekniker under teaterföreställningar och konserter.
Men framför allt jobbade han på flera radiostationer i Rom där man inom en 15-20 kilometers radie potentiellt kan ha 3 miljoner lyssnare.

- Här i lilla Lovisa har vi andra proportioner. Här kan man inom en 15 kilometers radie ha 15 000 lyssnare, säger Fabio.

Från miljonpublik i Rom till lilla Lovisa

Fabio Putrino har en italiensk examen inom ljudteknik med specialisering på telekommunikation, och därmed klarar han av att sköta ljudflödet från mikrofonen ända ut till etern. Men att sända RQL längs med radiovågorna är inte längre aktuellt, eftersom kommunikationsverket inte förnyade koncessionen som löpte ut vid årsskiftet.

- Det är synd att man i Finland inte beviljas livslånga koncessioner som i Italien, för det skapar osäkerhet i planering och investeringar, säger Fabio Putrino.

- I Italien kan en radiokoncession säljas vidare om man av någon orsak inte längre själv vill använda den.

Fabio Putrino är stolt över att hans radiostation inte sänder musik i MP3-format.
Bildtext Fabio Putrino är stolt över att hans radiostation inte sänder musik i MP3-format.
Bild: Yle/ Peik Henrichson

Besviken på företagarna i Lovisa

En viktig orsak till att Fabio Putrino tillsammans med hustrun Flavia och dottern Gaia startade sin lokala radiostation i Lovisa i juli 2014, var att han hoppades kunna generera annonsintäkter från de lokala företagarna i Lovisa. Men det lyckades inte.

- Jag var ärligt talat lite besviken på företagarna i Lovisa. Men nu när vi är en ren webbradio försöker vi rikta in oss framför allt på den amerikanska publiken.

En annan sak som stör Fabio Putrino är att den finska koncessionspolitiken enligt honom inte gynnar konkurrens.

- Det är ofta samma gamla namn som beviljas koncession, och till de övriga säger man att det inte finns lediga frekvenser.

- Men om man inte tillät radiostationerna att sända med en så stark signal på ett stort område, så kunde fler lokala stationer beviljas koncession inom kortare distanser, säger Putrino.

Inte kompressor eller MP3-ljud

Som ljudkonnässör är Fabio Putrino stolt över att hans radiostation aldrig sänder hårt komprimerad musik i MP3-format. I stället för de vanliga kompressorerna har han satsat på en ljudprocessor som han egentligen inte skulle ha råd med.

- På det sättet får vi en bättre dynamik. Hårt komprimerad musik låter som ett punkterat bildäck, säger Fabio Putrino.

Gaia Putrinom fungerar som radiostationens alltiallo
Bildtext Gaia Putrino fungerar som stationens alltiallo
Bild: Yle/ Peik Henrichson

Gaia Putrino är numera heltidssysselsatt med radiostationen. Hon jobbar med det mesta: marknadsföring, grafik och kontakten till olika band som uppträder i livesändningar. Dessutom har hon själv två radioshower tillsammans med en väninna, en på lördag och en på söndag. De utgår från en spellista på 12-20 låtar som de sedan diskuterar och utvärderar i sändningen.

- Det som gör vår radioshow helt unik är att vi är två personer som bara delvis har samma musiksmak. För tillfället är jag själv mer inriktad på dansmusik, medan min väninna är intresserad av hitmusik, och vi diskuterar musiken och artisterna med öppet sinne, berättar Gaia Putrino.

En fördel med att driva en helt webbaserad radiostation är att man kan få ganska exakt statistik över hur många lyssnare man har och från vilka länder.

- Nu vet vi att vi har lyssnare i bland annat USA, Tyskland, en del arabländer och förstås Finland, säger Gaia Putrino.

Väggen i studion fungerar som gästbok för personer som uppträtt i sändningarna.
Bildtext Väggen i studion fungerar som gästbok för personer som uppträtt i sändningarna.
Bild: Yle/ Peik Henrichson

Mera om Fanny Haddas tankar om inredningsbyggande kan man läsa på hennes blogg Iloinen puuseppätyttö och mer om hennes radioshow på facebook under rubriken Amatörradio med Fanny.

Om själva radiostationen RQL kan man läsa här.

Diskussion om artikeln