Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Raseborgs nya fritidschef lovar läsa in sig på museer och bibbor

Från 2017
Reino Kärkkäinen
Bildtext Reino Kärkkäinen hösten 2016.
Bild: Privat

Raseborgs nya fritidschef Reino Kärkkäinen har en diger erfarenhet av idrott och motion. Men innan han tillträder säger han att han ska lära sig mer om de andra områdena han ansvarar för, såsom musei- och biblioteksverksamheten.

- Det brukar vara så att man hoppar i luften då det är något man väntat på. Jag blev riktigt glad, säger Bjärnåbon Reino Kärkkäinen om hur det kändes att bli vald.

Han säger att han har gjort det mesta man kan göra inom hälsofrämjande och idrott.

- Jag har fungerat som tränare, idrottsfysiolog, som klubbdirektör i Sverige och som planeringslärare. Jag har haft både administrativa uppgifter och ledarskapsuppgifter, och också lärarroller. Det har varit ett mycket brett fält inom idrotten.

Kärkkäinen har också varit tränare på landslagsnivå i friidrott.

Kärkkäinen ansvarar för många sektorer

Att bli chef för den nya fritidsavdelningen betyder att man förutom motionen och idrotten också ansvarar för museerna, biblioteken, och ungdomsverksamheten. Sammanlagt uppgår personalen till ungefär 50 personer.

Kärkkäinen har en diger erfarenhet av idrott och motion, men hur är det med de kulturella bitarna?

- De hör ju till allmänbildningen. Jag har inte jobbat med bibliotek eller museer, men jag ser det inte som ett hot eller en omöjlig utmaning. Det gäller att sätta sig in i det och läsa på innan jag kommer. Och träffa folk, säger han.

Vill kombinera kultur med motion

Reino Kärkkäinen räknar med att tillträda i mars eller april. Han är 55 år och jobbar som bäst i Esbo, men har haft en hel del kontakt till Raseborg. Han har bland annat gått en vildmarksguideutbildning i staden och han har också jobbat två år som träningschef på Kisakeskus i Pojo. Den vägen kom han också att sitta i Raseborgs idrottsakademis styrelse.

Vad har du för visioner?

- Alla områden jag ska ansvara för har en röd tråd. Det är inte bara fysisk träning utan också information och att känna lokalhistorien. Det finns en möjlighet att koppla ihop dessa områden på olika sätt i praktiken.

Så hur kan man då konkret hjälpa människor att inte bli marginaliserade?

- Vi ska försöka sänka tröskeln för dem som ännu inte är frälsta av idrott, motion och hälsofrämjande. Ett sätt att exempelvis att försöka se till att faciliteterna är tillgängliga mer eller mindre dygnet runt, då det i dag finns alla möjliga arbetstider.

Vilka är dina styrkor?

- Jag är en öppen och informativ person. Hittills har jag lyckats skapa en positiv anda runt mig. Jag tycker om att jobba med människor och jag har mycket att lära mig. Min breda kunskap är också en av mina viktigaste styrkor.

Reino Kärkkäinen ska börja med att resa runt i staden.

- Jag måste känna till varenda liten idrottsfacilitet, jag måste träffa dem som jobbar på de olika ställena. Så att jag vet vad jag pratar om när det handlar om faciliteter, till exempel, säger han.

Ekenäs simhall

Reino Kärkkäinen ny fritidschef i Raseborg

Till reserv valdes Kim Björklund.

Diskussion om artikeln