Hoppa till huvudinnehåll

Vetamix

Censorns tips inför modersmålsprovet i textkompentens

Från 2017
Uppdaterad 23.08.2018 13:08.
Modersmål och litteratur - Vetamix: Textkompetensprovet: Krydda texten med egen argumentering - Spela upp på Arenan

Maj-Britt ”Maje” Grönholm har jobbat som censor vid Studentexamensnämnden och läst tusentals studentprov i modersmål längs med åren. Här kommer hennes tips för textkompetensprovet i modersmål.

Tips inför textkompetensprovet

- Följ med vad som pågår i samhället. Läs dagstidningen och facktidskrifter om sådant som du är intresserad av.

- Se på intressanta tv-program på svenska för att språket ska sjunga i dig och för att tankar och funderingar ska födas hos dig.

- Läs noveller eller dikter. De har det bästa språket och tar fram annat än tråkigt skolboksspråk.

- Avdramatisera skrivningarna. Se en bra film eller gå ut i naturen. Det är viktigt att man är på gott humör och har fått ny inspiration för sina tankar, för det smittar av sig också på den text man skriver.

Tips för själva textkompetensprovet

1. Börja med att läsa igenom det material som finns och se sedan på uppgifterna.

2. Se vilka uppgifter du kan tänka dig att skriva och vilka du inte alls kan tänka dig att skriva. Bli inte skrämd om du först tycker att du inte förstår någonting. När man börjar peta i texterna och hjärnan börjar jobba så öppnar texterna sig för en.

3. Kom ihåg att textkompetensen är en granskning, ett iakttagande av texten där man inte får sväva ut i många tankeflöden som man associerar till när man läser texten. Ibland kan uppgiften visserligen vara ställd så att man kan komma in med egna funderingar.

4. Strecka under de centrala tankarna, intressanta fakta och detaljer när du läser igenom texten. Du kan också strecka under något smart uttryckssätt eller något du blir förbannad över. Förhåll dig kritiskt till det du läser.

5. Läs noggrant vad som står i uppgiften. Står det t.ex. analys av så är det inte så farligt – det är att granska. Står det t.ex. att man ska söka stilmedlen eller karakteristiska språkliga drag så är det BARA det man fokuserar på.

6. Skapa en struktur på texten t.ex. med en mindmap. Sätt uppgiften i mitten på pappret. Anteckna de iakttagelser du kommit fram till. Fundera på i vilken ordning du skall ta upp dina iakttagelser, vad du kunde börja med och vad som känns naturligt att komma sedan.

7. Visa var i texten du hittar belägg för din åsikt. Ett vanligt misstag som elever ofta gör är att de citerar långa haranger och klistrar dem löst in i texten. Så ska man inte göra. I skönlitteratur citerar man ganska direkt för att man vill visa hur författaren har uttryckt sig, men annars citerar man kanske bara slagkraftiga uttryck eller sådana som man tycker att berör en.

Ett bra sätt att förbereda sig för provet är att bekanta sig med tidigare prov i textkompetens, som du hittar på nedanstående länk.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln