OS-satsningen börjar i operationssalen – Marcus Sandell är en av många skadeförföljda alpinåkare
Finlands främsta storslalomåkare Marcus Sandell följer med alpina VM hemifrån. En ryggoperation i januari och en höftoperation i februari ska ge chansen att tävla med frisk kropp i OS 2018. GrIFK Alpine-åkaren är bara en av många alpinister vars kropp knakar i fogarna.
Skador är vardag för de alpina åkarna. Elitåkarnas fysik belastas till det yttersta av höga farter, utmanande förhållanden, extremt krävande banor och utrustning som gör det möjligt att kämpa mot g-krafternas och tyngdlagens realiteter.
Knäskador och framför allt korsbandsskador är den alpina tävlingsåkarens värsta fiender, något som en grupp på Karolinska Institutet forskade i över en tidsperiod på åtta år.
Också ryggen är mycket utsatt då g-krafterna kopplar på sitt grepp och om åkaren tappar balansen i full fart öppnas dörren för benbrott överallt på kroppen.
På beslutande nivå är man bekymrad och försöker göra de alpina grenarna mindre skadedrabbade. Tillsvidare har ändå inga förändringar lett till färre skador.
13–15 procent skadas varje säsong
Ortopeden Eero Hyvärinen som opererade och opererar Marcus Sandell är medlem i det Internationella skidförbundets medicinska kommission sedan 2004. Hyvärinen är kirurgen som lappat ihop såväl Tanja Poutiainen, Kalle Palander som en lång rad av Finlands främsta idrottare.
Enligt Hyvärinen är man inom FIS både smärtsamt medvetna och mycket bekymrade över att till exempel alpincirkusens största affischnamn som Lindsey Vonn och Aksel Lund Svindal ständigt kämpar med svåra skador.
För att få bukt med skadorna har FIS med jämna mellanrum ändrat på reglerna för bland annat skidornas svängradie och fäst extra uppmärksamhet på hur banorna byggs och prepareras.
Statistik över skadefrekvensen har förts sedan början av 2000-talet, men inga förändringar har gett önskat resultat. 13-15 procent av världscupåkarna tvingas ta mer eller mindre långa skadeuppehåll årligen oberoende av vad FIS har gjort i regelväg.
Enligt många aktiva, bland annat Marcus Sandell, lyssnade beslutsfattarna ändå inte tillräckligt mycket på de aktiva då man senast förändrade skidorna inför säsongen 2012-2013. Till nästa säsong blir det en ny förändring som bland annat ska föra med sig att svängarna i storslalom blir mindre skarpa och därmed skonar både knän och rygg.
Sandell följer med VM hemma i Esbo
Ett svårt fall under ett träningsåk i september 2009 är ursprungspunkten för alla skademotgångar som JVM-silvermedaljören från 2007 och sjuttonfaldiga topp-10-åkaren i världscupen, Marcus Sandell, genomlidit sedan dess.
Ständiga ryggproblem och en njure mindre än vad han föddes med är arvet från den stora smällen i Pitztal för snart sex och ett halvt år sedan.
Storslalomspecialisten från Grankulla IFK hade som mål att tävla om en framskjuten placering i sin favoritgren nästa veckas fredag då herrarnas storslalom avgörs i VM. Istället följer han med VM från hemmasoffan.
Ännu då världscupen inleddes näst sista helgen i oktober 2016 på Söldenglaciären hade Marcus siktet inställt på säsongen 2016-2017 och storslalomtävlingen i VM fredagen den 17 februari i legendariska St Moritz.
- Jag stog nog före tävlingen under tävlingsbacken och undrade hur jag ska klara av att komma ner för den, säger han nu och skakar på huvudet.
Första åket i Sölden gick i alla fall som på räls och Finlands främsta storslalomåkare under de senaste tio åren låg sjua. I andra åkets slutskeden träffade åkte han in i en grop, tappade rytmen och rasade till 25:e plats.
"Vill ge mig själv en chans"
Efter tävlingen insåg Sandell att ryggen, som inte tillåtit honom att ta ett löpsteg under hela grundträningssäsongen, inte heller klarade av de korrigeringsrörelser som krävs för att parera missar under åket. Ridå för säsongen som knappt ens startat.
- Det som gjorde det extra svårt för mig att göra det här beslutet var att jag ändå hade de här vissa dagarna som jag var riktigt snabb, säger Marcus några månader senare.
Efter att ha brottats med sig själv tog han till slut beslutet att avsluta säsongen och låta operera de sammanlagt tre stycken diskbråck som fanns i hans ryggrad. I samband med ryggoperationen i januari konstaterades att även Marcus höft behöver genomgå en operation. Den kommer Eero Hyvärinen att genomföra under februari månad, då skidsäsongen för friska alpinåkare är som bäst.
När väl kroppen är reparerad enligt alla kirurgikonstens regler börjar den långa vägen mot OS i Pyeonchang om ganska exakt ett år. Först blir det långa, många och tråkiga rehabiliteringsövningar, men så småningom är det meningen att Marcus Sandell ska kunna träna med en friskare kropp än en enda gång sedan den ödesdigra dagen i september 2009.
Senast när storslalomtävlingen i OS 2018 avgörs ska Marcus Sandell vara redo att också åka bättre än någonsin tidigare.
Mer om Marcus Sandell och alpinåkarnas skador i Sportmagasinet tisdagen den 7 februari klockan 21 på Yle Fem och Arenan.