Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Sociologin behövs för att avslöja falska nyheter

Från 2017
Uppdaterad 08.02.2017 08:02.
Emma Othman och Mikko Lagerspetz
Bildtext studerande Emma Othman och professor Mikko Lagerspetz
Bild: Yle/Nina Bergman

Sociologin vill ge det breda perspektiv som behövs för att tolka alla de alternativa sanningar som serveras idag.

Sociologi är en allmän vetenskap om samhället. Om hur samhället fungerar. Om vilka olika livsvillkor folk kan ha i det här samhället och hur man får veta om det. Och hur man analyserar det. Professor Mikko Lagerspetz har en vid men ganska tydlig bild av sitt ämne, sociologin.

Vid Åbo Akademi kan man studera sociologi på alla nivåer, från grundstudier till forskarstudier. Det är inte möjligt på svenska på annat håll i Finland.

Sociologin analyserar många slags sociala relationer och processer såsom människors vardagliga möten, livshistoria och identiteter, står det på ämnets webbplats. Låter som ett mellanting av psykologi, historia och etnologi? Emma Othman är fjärde års studerande vid ÅA-sociologin.

- Det handlar mer om hur de här relationerna hänger ihop och hur man kan se både hur relationerna påverkar samhället och hur situationen individer lever i påverkar relationen.

Sociologin hjälper oss att avslöja falska nyheter

Det handlar dels om sociala relationer, dels om samhällsförändringar. Det är nödvändigt med ett brett perspektiv i dessa tider av alternativa sanningar, hävdar Mikko Lagerspetz.

- Alternativa sanningar som inte alls är sanningar. Det är knappast så att någon människa skulle besitta hela den kunskap som behövs för att kunna utvärdera de här sanningarna.

Mikko Lagerspetz tänker på alla de påhittade fakta som möter oss i media, framförallt på internet. Sociologin vill hjälpa till med att sätta saker och ting i sina rätta sammanhang. När vi har begrepp om sammanhangen kan vi lättare avgöra om det som serveras som sanningar faktiskt är det.

- I denna vår tid händer det att folk lever i sina egna bubblor och knappt utbyter tankar med någon som tänker annorlunda.

I motsats till det visar sociologin på mångfalden i ett samhälle.

Ingen sociologi i grundskolan

Emma Othman hade inte hört om sociologi innan hon började studera. Det är ju inte ett ämne som ingår i grundskolans läroplan. Emma Othman gick in på Åbo Akademis webbsidor om samhällsvetenskaper och hittade sociologin som hon tyckte verkade mycket intressant.

- Jag ville få verktygen för att kunna analysera sociala fenomen istället för att bara påverkas av fördomar och vardagskunskap som man bara tar för given. Jag ville vända upp och ner på dom här föreställningarna som "alla vet". Och se hur människor, relationer och institutioner påverkar varandra.

Emma Othman tog en introduktionskurs i sociologi på Öppna Universitetet. Då insåg hon att det var det hon ville studera. Nu när hon är fjärde årets studerande inom ämnet vet hon att hon i framtiden kan tänkas jobba med olika saker. Sociologin ger många möjligheter.

- Det märker man när man pratar med dom som tidigare har studerat sociologi. Sociologer finns i jättemånga olika arbetsbranscher.

Därför känns det betryggande för Emma Othman. Hon behöver inte bestämma sig ännu.

Sociologer i alla slags branscher

- Eftersom det är samhället man studerar så behövs det sociologer. I alla delar av samhället.

Professor Mikko Lagerspetz ger exempel på alumni, det vill säga tidigare studerande i sociologi som har placerat sig inom media, inom det sociala, i det kommunala. De jobbar med flyktingmottagning, inom olika organisationer och med olika administrativa uppgifter som planering och utveckling av verksamheter. Listan kan göras nästan hur lång som helst om man får tro professorn.

- Speciellt bra är sociologerna på att ställa frågor, samla in information och analysera den här informationen.

Det låter som en förmåga som behövs i alla delar av vårt samhälle, eller hur?

Radio Vega Åboland: Plugga vid ÅA - sociologi

Programmet är inte längre tillgängligt

Plugga vid ÅA

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln