Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Därför könsstympas flickor fortfarande

Från 2017
Uppdaterad 13.02.2017 13:10.
En kvinna håller en kniv som hon tidigare använde vid könsstympning i Etiopien.
Bildtext Att rädda världens flickor från könsstympning är något som tar tid, men det är möjligt.
Bild: EPA/UNICEF/HOLT

Kvinnlig könsstympning är en brutal och livsfarlig tradition som fler än två miljoner flickor utsätts för varje år. I vissa samhällen är det enda sättet att bli kvinna.

Annette Gothóni jobbar med finländska Worldvision – en organisation som hjälper till i arbetet mot kvinnlig könsstympning. Hon berättar att det finns flera orsaker till att flickor stympas.

- Ursprungligen har man velat försäkra sig om att flickor inte ska ha haft sex innan de gifter sig. Stympningen är också ett sätt att minska på flickornas sexualitet, säger hon.

En ritual för att bli vuxen

Annette jobbar mest med samhällen i Kenya, och där är könsstympningen en ritual för att bli vuxen.

- I vissa av samhällena har du ingen chans att bli gift om du inte är könsstympad. Det är ett krav för att du ska vara kvinna, och ingen man vill gifta sig med en flicka.

Annette Gothoni
Bildtext Annette Gothóni har besökt Kenya i arbetet mot kvinnlig könsstympning.
Bild: Yle/Björn Karlsson

I många familjer är flickans enda framtid ett giftermål, och det kan också handla om pengar. En stympad kvinna berättigar till en högre brudpeng. Hon är alltså mer värd som stympad. Också de som utför könsstympningarna tjänar på dem. Det är ett välansett yrke och de får en bra inkomst.

Med det här i åtanke kan man förstå att den mycket gamla ritualen är svår att utrota.

Tycker det är det bästa för dottern

Könsstympning sker i ungefär 30 olika länder, mest i Afrika och Mellanöstern, men i och med globaliseringen så sprids det.

- Det finns inga rapporterade fall om könsstympning i Finland men rykten går att flickor även härifrån har skickats till sina hemländer för att bli stympade.

Kvinnlig könsstympning

  • Hur en könsstympning görs varierar, men i Kenya där Annette jobbat utförs den ofta ute i buschen, eftersom det faktiskt är förbjudet enligt lag.
  • Det finns ingen ordentlig sterilisering och verktygen som används kan vara grova och inte heller så vassa.
  • Det sker ofta tidigt på morgonen när det är kallt.
  • En del eller alla yttre könsorgan skärs bort och värsta fall sys sedan allt ihop eller så använder man akaciapinnar för att sätta ihop könsorganet.
  • Under tiden såret läker är flickorna isolerade i upp till en vecka.
  • Under den veckan kommer äldre kvinnor från byarna dit och berättar om hur det är att vara kvinna, och hur man ska vara som fru och mamma.

Men hur kan en kvinna – som vet hur ont det gör och hur stora problem en könsstympning kan ställa till med – låta någon göra samma sak till sin egen dotter? Jo, för att det helt enkelt hör till.

- Mammorna jag talat med har starkt fört fram att de vill det bästa för sina döttrar och att det här är det enda sättet de kan få en bra framtid på. Det enda alternativet är att gifta sig och genom könsstympningen kan dottern hitta en bra man och få en ansedd plats i samhället.

Svårt att föda barn

Men det går också att bryta ritualen och det har Annette bevis på.

- En mamma hade fyra döttrar och hon hade stympat de tre äldsta, men efter vår kampanj bestämde hon sig för att inte stympa den yngsta.

Flera år senare pratade kvinnan med Annette igen. Då var den yngsta dottern gift och hade precis fött ett barn. Kvinnan tyckte det hade varit märkligt att se på födseln eftersom den var så annorlunda.

- Hon berättade att dottern fött precis som en ko, att barnet bara hade ploppat ut. Då jämförde hon förstås med hur det varit med hennes egna och andra könsstympade kvinnors födslar.

Att som en könsstympad kvinna föda barn är inget enkelt. Det är en väldigt svår och komplicerad process.

- Allt är ju så att säga söndrat och ihopsytt. Det är ingen vanlig förlossning då längre utan den kan innehålla många komplikationer. Tyvärr dör många barn och även mödrar i de här födslarna.

Papporna ville ha kvar festen

Att helt stoppa könsstympningen kommer att ta lång tid. Först måste man till fullo förstå varför det görs, för olika samhällen har olika orsaker. I Kenya, där stympningen är en ritual för att träda in i vuxendomen, är det viktigt att få med sig hela samhället.

- En del pappor som vi pratade med tyckte att man absolut inte ska avsluta traditionen eftersom det är årets bästa fest.

Just den motiveringen har de ändå löst med en form av kompromiss.

- Vi har kommit fram till att vi istället ordnar alternativa riter till vuxendomen, där vi har kvar festen och delen där de äldre kvinnorna lär flickorna hur man ska vara som mamma och kvinna, men tar bort stympningen. Det har fungerat bra i det området, säger Annette.

Hand med rakblad och trubbig kniv.
Bildtext Det här är redskapen som används vid kvinnlig könsstympning.
Bild: World Vision

Worldvision har också hjälpt de som utför stympningarna att skola om sig så de kunnat få nya jobb.

- Ett tjugotal av knivarna som används har blivit donerade till oss som ett tecken på att de här kvinnorna inte längre utför stympning i det här området.

Rädda snippan - prata om det

Arbetet med att stoppa könsstympningen går framåt och i vissa områden kan man se klara resultat, men att helt få ett slut på det kräver ändå mycket mer tid och arbete. Det viktigaste är att göra människor medvetna om det.

- Det är en orsak till att Worldvision har kampanjen Pelasta pimppi, eller rädda snippan, kanske man kan översätta det till. Den har ett namn som väcker frågor hos människor.

Worldvision jobbar inte direkt i Finland eftersom de fokuserar på länder där könsstympning sker, men de vill så klart också föra fram frågan i Finland. De tycker det är viktigt att personer som jobbar inom hälsovårds- eller daghemssektorn tar de här frågorna på allvar. Träffar de på en flicka som är i fara att bli stympad eller skickad utomlands för att bli det ska de göra en barnskyddsanmälan.

- Könsstympning är förbjudet i lag här i Finland och vi bär alla ansvar för att följa den och se till att det inte sker, säger Annette.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln