Hoppa till huvudinnehåll

Bolaget

Radions symfoniorkester på turné i Ryssland

Från 2017
Uppdaterad 14.02.2017 10:36.
Hannu Lintu
Bild: Heikki Tuuli

Radions symfoniorkester, RSO, ger under ledning av chefsdirigent Hannu Lintu konserter i Moskva, Viborg och Sankt Petersburg 12–15.2.2017. Turnén är del av programmet för jubileumsåret Finland 100.

På programmet i stora salen i Moskvas konservatorium 12.2 och i filharmonin i Sankt Petersburg 15.2 står Tjajkovskijs svit ur Svansjön, Sibelius violinkonsert och Beethovens symfoni nr 3. Solist är segraren i Sibelius-violintävlingen 2010, Nikita Boriso-Glebsky. I Viborg kulturhus 14.2 framför orkestern förutom Beethovens 3:e symfoni också verk av två finländska modernister, Ernest Pingoud och Väinö Raitio. Solister i Viborg är konsertmästare Petri Aarnio och solocellist Tuomas Lehto.

I Viborgs bibliotek bjuds också på en kammarmusikkonsert, där RSO:s pianist Jouko Laivuori och konsertmästare Jari Valo framför stycken av Sibelius, Einojuhani Rautavaara och Toivo Kuula.

RSO har besökt Ryssland flera gånger. Det första konsertbesöket gjordes i Leningrad 1963 under ledning av Paavo Berglund och det senaste år 2009, då orkestern under ledning av Sakari Oramo uppträdde på jubileumskonserten för bemärkelseåret 1809 i Sankt Petersburg.

”Den ryska musikkulturen har haft stort inflytande på den finländska tonkonsten – Viborg var i tiden en färgstark musikalisk metropol och närheten till Sankt Petersburg förde med sig konstnärer och intryck till Finland. Ryssland är ett naturligt mål för en konsertturné under jubileumsåret för Finlands självständighet”, konstaterar chefsdirigent Hannu Lintu.

Hannu Lintu har lett flera orkestrar i världsklass och är RSO:s åttonde chefsdirigent. Lintu inledde sitt uppdrag 2013 och är också gästprofessor på orkester-, kammarmusik- och dirigentutbildningen vid Sibelius-Akademin.

För mera information:
Satu Kahila, informatör
Radions symfoniorkester
+358 40 557 0053
satu.kahila@yle.fi