Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Brottsofferjouren hjälper människohandelsoffer

Från 2017
Uppdaterad 17.02.2017 16:33.
Människohandelsoffer
Bild: pixabay.com

Ingen vet hur många människohandelsoffer som lever i Fínland men inom det officiella hjälpsystemet finns för tillfället ungefär 200 klienter. Via insamlingen Gemensamt ansvar i Tongåvan kan du stöda hjälpverksamheten.

Då man blivit offer för människohandel blir man lätt isolerad och vågar varken ta kontakt med myndigheter eller begära om hjälp. Har man blivit hotad eller fått veta att familjen är hotad, då försöker man vara osynlig och klara sig på egen hand.

Pengarna från insamling Gemensamt ansvar går i år till unga på flyktingläger i Jordanien och till personer som blivit offer för mänskohandel i Finland. Hjälpen till människohandelsoffer görs i samarbete med Pro-tukipiste ry, Brottsofferjouren, Flyktingrådgivningen rf och Monika-Naiset liitto ry.

Stöd i rättsprocessen men också i vardagen

Pia Marttila jobbar på Brottsofferjouren och berättar att hjälpen skräddarsys för varje person som tar kontakt. Brottsofferjourens vikigaste uppgift är att vara ett stöd under rättsprocessen.

- Vi kan gå med till polisstationen eller vara med under rättegången och vara där som ett stöd.

Men det kan också handla om att leta fram en lämplig psykoterapeut eller att hitta något religiöst samfund dit de kan gå och be. Social- loch hälsosystemet i Finland utgår från att personer själv kan kolla upp vad det finns för psykoterapi, men det är svårt för en mänska som dels inte känner till systemet i Finland och dels mår såpass dåligt att man inte orkar leta.

Ibland kan det också handla om utlänningar som inte känner till det finländska samhället eller är bekant med någon eftersom de bara har jobbat.

- Då kan de behöva hjälp med att öppna ett bankkonto eller bara att lära sig att använda en fruktvåg i matbutiken, berättar Pia.

Pia Marttila är koordinator på Brottsofferjourden
Bildtext Pia Marttila jobbar på Brottsofferjouren
Bild: Yle/Camilla Kivivuori

Män och kvinnor offer för människohandel

Då man talar om männiksohandel associerar man ofta till sexuellt utnyttjande. Men Pia Marttila säger att det också kan handla om arbetsrelaterad människohandel eller tvingande till brott. Andelen kvinnor är ungefär lika stor som män.

Ofta är offren rädda för att söka hjälp. Speciellt om de är odokumenterade utlänningar är de rädda för att blir att bli utvisade - vilket också ofta sker.

Nya arbetsformer tack vare Gemensamt ansvar

Brottsofferjouren har för tillfället inte uppsökande verksamhet - liksom exempelvis Pro tukipiste r.y. har - men med pengar som kommer in nu via insamlingen Gemensamt ansvar kommer det att startas också uppsökande verksamhet för människohandelsoffer .

En annan verksamhet som Brottsofferjouren planerar att starta är en akutfond för människohandelsoffer, därifrån det tas pengar för att hjälpa med kortvarigt boende, mat och annat nödvändigt. Det här är tänkt för personer som ännu inte vågat ta kontakt med polisen eller hjälpsystemet. De som finns i rullorna för hjälpsystemet har en egen socialarbetare och får enligt finsk lag socialhjälp.

Stöd insamlingen

- Betala med nätbankskoder via webbplasten för Gemensamt ansvar

- Ring till donationstelefon:
0600 1 5005 (5,09 € / samtal+lpa)
0600 1 7010 (10,26 € / samtal+lpa)
0600 1 7020 (20,28 € / samtal+lpa)

- donera via sms:
Sänd ett SMS till numret 16588.
Skriv i meddelandefältet
APU5 (5 €) eller APU10 (10 €) eller APU20 (20 €)

- betala in på konto FI16 2089 1800 006775

Insamlingen Gemensamt ansvar i Tongåvan hela februari på fredagar kl 19.22 i Yle Vega.

Pia Marttila berättar om Brottsofferjouren

5:14
Yvonne Terlinden i Kyrkans Utlandshjälps verksamhetspunkt i Azraq

Gemensamt ansvar hjälper unga flyktingar i Jordanien

Du kan delta i insamlingen via Tongåvan..

Diskussion om artikeln