Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Michaela Rosenback: Pengar ger makt att styra förhållandet

Från 2017
Uppdaterad 10.02.2017 10:07.
Michaela Rosenback, X3M cash
Bild: Claudia Rybin/Yle

- Vilka aktier gillar du och hur ställer du dig till sparande? Det har ingen någonsin sagt på första dejten. Men kanske vi borde. För ekonomisk ojämlikhet i förhållandet skapar en obalans som kan ge både kort- och långsiktiga följder.

De allra flesta har nog hört den utslitna floskeln om att pengar är lika med makt. Slagkraftigheten i ett sådant påstående är ungefär lika effektfull som ett ensamt tomtebloss på en åker mitt ute i ingenstans. Obefintlig med andra ord. Men den obehagliga sanningen är att klichén i många fall stämmer. Inte bara i företagsvärlden och maktens korridorer utan också hemma i våra vardagsrum.

Sällan tjänar två personer som bor ihop exakt lika mycket. Då måste man komma överens om vem som ska betala vad och hur ofta. När vi frågade er hur ni som bor tillsammans med en partner väljer att dela upp det ekonomiska ansvaret svarade en tredjedel att ni har en gemensam hushållskassa. De pengar som finns där går till gemensamma utgifter, i övrigt står var och en för sitt. Ett annat vanligt svar var att ni betalar ungefär varannan gång.

Mitt i allt bygger ens partner ett hotell på Norrmalmstorg medan man själv går direkt i fängelset utan att passera gå.

Den ekonomiska livssituationen är sällan statisk och kan, precis som bankdirektör Oscar Taimitarha påpekar, förändras under livets gång. Om man träffas under studietiden är premisserna i parförhållandet oftast någorlunda lika - men sedan kommer en ny tjänst, ett barn eller ett bostadsköp och skakar om hela spelplanen. Mitt i allt bygger ens partner ett hotell på Norrmalmstorg medan man själv går direkt i fängelset utan att passera gå.

Romantikern kanske himlar med ögonen och säger att det löser sig bara man finns där för varandra. Växeldrar när den ena har det kärvt. Och visst är det utgångsläget optimalt. Men inte alltid genomförbart.

För trots att vi älskar varandra så kan en ekonomisk obalans försätta den ena parten i en emotionell rävsax. Det handlar inte bara om vem som betalar oftast, det handlar också om en känsla av att ständigt vara i underläge. Personen som tjänar mindre kan känna att hen måste kompensera med annat, obetalt, arbete som matlagning, städning och tvätt. Arbetsinsatser som räknas föga om paret går skilda vägar. Ofta är det kvinnor som varit hemma med barn som drabbas. Inte bara av det ekonomiska bortfallet som en föräldraledighet innebär, utan också av en minskad pension när barnen redan är stora.

Personen som tjänar mindre kan känna att hen måste kompensera med annat, obetalt, arbete som matlagning, städning och tvätt. Arbetsinsatser som räknas föga om paret går skilda vägar.

Det här är knappast något man vill tänka på när man är ung och nykär. Vi ska ju vara tillsammans resten av livet och vara generösa mot varandra. Och det är klart att det ska vara utgångspunkten. Men vi vet alla att det inte alltid går som i sagorna.

Därför är det smart att prata ekonomi redan i ett tidigt skede och tillsammans fundera på hur man kan göra det så bra som möjligt för båda. Något klart rätt och fel finns knappast så länge de beslut man fattar tar bådas nuvarande och framtida ekonomi i beaktande. Både på ett rationellt och emotionellt plan.

Pengar är makt och den som tjänar mer har alltid ett trumfkort på hand. Därför måste vi prata om hur den makten fördelas, inte minst i våra allra närmaste relationer. Varför inte börja på första dejten?