Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

SFP utser borgmästarkandidat på måndag - Astrid Thors ställer inte upp

Från 2017
Astrid Thors.
Bildtext Astrid Thors som tidigare varit stor röstmagnet för SFP i Helsingfors ställer inte upp i kommunalvalet den här våren.
Bild: Kimmo Mäntylä / Lehtikuva

Vem som blir borgmästarkandidat för SFP i Helsingfors klarnar inom en vecka. SFP saknar fortfarande tungviktare på sina kandidatlistor i Helsingfors.

De andra partierna ställer upp riksdagsledamöter och tidigare ministrar som borgmästarkandidater, men SFP har hittills saknat sådana namn på sina kandidatlistor i huvudstaden.

Men om en knapp vecka offentliggör partiet en rad nya kommunalvalskandidater, när SFP:s kretsstyrelse i Helsingfors har möte måndag kväll. Då väljer partiet också en borgmästarkandidat.

Kretsordförande Cecilia Ehrnrooth säger att det inte är svårt att hitta en kandidat, men hon vill inte nämna några namn.

- Vi kommer att ha en diskussion med kretsstyrelsen. Det finns flera goda alternativ, säger Ehrnrooth.

Det finns flera goda alternativ.

― Cecilia Ehrnrooth, kretsordförande i Helsingfors

Namn som tidigare förts fram för posten är Marcus Rantala samt Silja Borgarsdóttir Sandelin, som båda uppger för Yle Huvudstadsregionen att de funderar på saken.

Astrid Thors meddelade i dag till Yle Huvudstadsregionen att hon inte ställer upp i kommunalvalet. Det här betyder förstås att hon inte heller kan vara borgmästarkandidat.

Ett annat namn som nämnts i förväntningarna är Eva Biaudet, SFP:s enda riksdagsledamot från Helsingfors. Flera andra riksdagsledamöter ställer upp också i kommunalvalet. Biaudet har ännu inte gett besked.

Inga tungviktare på kandidatlistan

De senaste dagarna har flera tungviktare lyfts fram som borgmästarkandidater i andra partier, antingen för att de officiellt utnämnts eller för att de meddelat att de står till förfogande.

De gröna valde Anni Sinnemäki till sin borgmästarkandidat på ett medlemsmöte förra veckan. Hos Samlingspartiet meddelade Jan Vapaavuori i dag att han ställer upp, och hos SDP sade Tuula Haatainen samma sak under helgen.

De här tre och Vänsterförbundets borgmästarkandidat Paavo Arhinmäki är alla tidigare ministrar, riksdagsledamöter eller har redan innehaft posten som biträdande stadsdirektör.

Sannfinländarna ställer upp Mika Raatikainen. Centern, som bara har tre platser i Helsingfors fullmäktige i dag, ställer troligen upp Laura Kolbe.

Det är Helsingfors nya fullmäktige som väljer borgmästare på sitt första möte i juni. Partierna har sagt att borgmästarposten ska gå till det parti som får flest röster i kommunalvalet, vilket innebär att det i praktiken står mellan Sinnemäki och Vapaavuori. Men många mindre partier inklusive SFP vill ställa upp en borgmästarkandidat ändå eftersom det anses ge viktig närvaro i diskussionerna under kampanjen.

SFP söker fler kommunalvalskandidater

SFP söker fortfarande fler kandidater för kommunalvalet. Nya namn nomineras på måndagens kretsstyrelsemöte men listan kommer att kompletteras: antalet villiga kandidater är nu omkring 70 när målet är en full lista på omkring 120.

- Vi söker en ännu bredare palett av kandidater än i förra valet, vi jobbar vidare och det ser nog bra ut, säger Ehrnrooth.

På nationell nivå går det enligt opinionsundersökningarna bättre för SFP än det gjort på länge. Partiet har fått draghjälp av kampen för Vasa centralsjukhus, men stödet i Helsingfors har inte stigit i samma grad. SFP hör till de mindre partierna i Helsingfors med fem platser bland 85 ledamöter, och målet har länge varit att knipa ett sjätte mandat.

Stadsvy över Helsingfors med bland annat domkyrkan.

Vaddå borgmästare? Fem frågor om den nya Helsingforschefen

Så här väljs borgmästaren, och därför ska du bry dig.

Diskussion om artikeln