Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Hur ser din favoritstol ut?

Från 2017
Uppdaterad 15.02.2017 15:14.

Alla har en relation till stolen, vår vanligaste vardagsmöbel. Vilken stol har du en speciell relation till? Kanske en favoritstol eller annars viktig? Dela med dig av din stol - skicka en bild och berätta din stol-story.

Sitta upp eller sitta ner, sitta rak i ryggen eller bara "löhö"

Som 12-åring önskade jag mig Eero Aarnios berömda Bollstol, "Åskbollen", som den hette. Tänkte att den skulle vara härlig att krypa ihop i, med en god bok.

Eero Aarnios Åskbollsstol i Designmuseet i Helsingfors
Bildtext Eero Arnios "Åskboll", Designmuseet i Helsingfors
Bild: Lotta Wigelius-Wulff

Jag fick den aldrig, utan fick nöja mig med en korgstol, inget fel på korgstolen men bollen skulle ha varit ett strå vassare. Fascinerande är att Åskbollen fortfarande är inne, har nästan fått en slags renässans. Redan 1967 var den det mest fotograferade föremålet på den legendarska möbelmässan i Köln. En klassiker, kan man gott säga.

Det är svårt att sätta fingret på vad det är med stolar som fascinerar mig, berättar Jonas Forth, som håller på med digital utveckling och design. Jag har helt enkelt samlat på mig olika stolar och pallar under åren.

Yrjö Kukkapuros stol "Vino"
Bildtext "Vino" av Yrjö Kukkapuro
Bild: Jonas Forth

- En av mina favoritstolar är skapad av Yrjö Kukkapuro och kallas Vino. Den är motsatsen till Kukkapuros övriga produktion, som präglas av ergonomi och stramhet. Stolen har ett snett säte, ett halvt ryggstöd och ett armstöd som man inte kan stöda sig på. Den är ett perfekt exempel på 1980-talets formgivning då man tog ut svängarna ordentligt och struntade i funktionalismens teser om att form ska följa funktionen.

Gungstol av Charles och Ray Earnes 1950-tal
Bildtext gungstol av Charles och Ray Earnes
Bild: Jonas Forth

- En annan favorit är Charles och Ray Eames gungstol i glasfiber från 1950 som för många kommit att symbolisera modernismen och det nya vardagsrummet. Det sägs att alla nyblivna mammor vid Herman Miller-fabriken i Michigan fick en gungstol som gåva då den skulle vara perfekt för amningsstunderna.

Eero Aarnios åskbollsstol på Designmuseet i Helsingfors
Bild: Lotta Wigelius-Wulff

Skicka din stol story! Vi väntar på ditt livs stol! Du kan skicka den på Instagram #minstolstory
eller på Facebook Yle kultur

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln