Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ska NHL-spelarna vara med i OS? – Fasel: ”Måste bestämma sig inom mars månad”

Från 2017
Uppdaterad 07.02.2017 19:10.
Tavares
Bild: EPA/ANATOLY MALTSEV

Om NHL-spelarna ska medverka i OS nästa år bör ett beslut fattas ganska så snart. Det säger IIHF:s president René Fasel som haft två positiva möten med NHL-ledningen.

NHL-spelarnas medverkan i OS i Pyeongchang nästa år är fortfarande en öppen fråga. Under All Star-helgen träffades NHL-ledningen och kontentan av mötet var att man inte är optimistiska vad det gäller medverkan i OS.

Den stora frågan är vem som ska stå för kostnaderna.

Internationella ishockeyförbundets president René Fasel har också diskuterat saken med NHL-ledningen, spelarfacket och IOK.

Han beskriver de två mötena som positiva och att man fått klarhet i många av de öppna frågorna som funnits. Speciellt hur man ska lösa kostnaderna för försäkringar och resor.

– För att vara tydlig så lyckades vi utforma en finansieringsram som skulle täcka kostnaderna utan att ta pengar från våra utvecklingsprogram eller nationella förbund, säger Fasel på internationella ishockeyförbundets webbplats.

René Fasel talade på ett sportseminarium i Ryssland i oktober 2016.
Bildtext René Fasel
Bild: Mikhail Metzel/TASS All Over Press

OS börjar om ett drygt år

OS i Pyeongchang invigs den 9 februari och snart bör ett beslut fattas om NHL-spelarna ska medverka eller inte.

– Vi hade ett möte mellan IIHF och länderna som ska spela i OS och en majoritet av de som var med anser att NHL måste bestämma sig inom mars månad på grund av schemaläggningar till nästa säsong. Även de europeiska ligorna och klubbarna behöver få klara besked före utgången av den här säsongen.

– Vi anser ändå att man i detta skede inte behöver sätta en absolut deadline för NHL och spelarfacket att bekräfta sitt deltagande, säger Fasel.

Även om NHL-spelarna inte kommer till OS så intygar Fasel att man inte kommer att göra om formatet och att OS inte ska bli en U23-turnering.

– Även om NHL inte är med i Pyeongchang så tvivlar jag inte att herrarnas turnering kommer att bli lika spännande som någon annan vi sett, säger han.

Diskussion om artikeln