Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Hans Rosling död

Från 2017
Uppdaterad 07.02.2017 19:44.
Professor Hans Rosling
Bildtext Hans Rosling
Bild: EPA

Professor Hans Rosling har avlidit. Rosling var professor i internationell hälsa och var initiativtagare till Sverigesektionen av Läkare utan gränser.

Hans Rosling dog efter att i ett års tid ha kämpat mot cancer i bukspottskörteln, rapporterar stiftelsen Gapminders på sin hemsida.

Han var professor i internationell hälsa vid Karolinska institutet. Han forskade bland annat om samband mellan ekonomi och hälsa runtom i världen, skriver SVT

Rosling var rådgivare åt bland annat Sida (Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete i Sverige) och Världshälsoorganisationen WHO och var en av grundarna till stiftelsen Gapminder 2005. Gapminder bidrar till global utveckling genom att göra statistik mer lättförståelig.

Han studerade medicin vid Uppsala universitet och blev legitimerad läkare år 1975.

Hans Rosling blev 68 år gammal.

Kritiserade flyktingpolitiken och journalistiken

Rosling blev internationell uppmärksammad då han i dansk tv skarpt svarade på programledarens påstående om att Europa var pressat av flyktingkrisen. Enligt Rosling var Europa inte pressat.

Han konstaterade att det finns väldigt mycket resurser, och att frågan närmast är hur mycket hjälp omvärlden vill ge flyktingarna. Enligt honom handlade det inte om särskilt mycket flyktingar i förhållande till vad Europa skulle kunna ta emot.

Rosling kritiserade också journalistkåren.
- Man kan inte använda sig av medierna om man vill förstå världen. Fakta om konkreta händelser är ni bra på, men överblicken är ni dåliga på, sade han till den danske programledaren enligt SVT.

Diskussion om artikeln