Trumps avreglering av finansmarknaden oroar ECB-bossen
Det regelverk som byggdes upp efter finanskrisen i USA ska nu rivas. Det har president Donald Trump bestämt. Nu väcks kritiska röster mot beslutet på båda sidor om Atlanten.
Förra veckan utfärdade USA:s president Donald Trump ett presidentdekret om finansmarknaden. Meningen är att utreda hur de bankregler som går under namnet Dodd-Frank ska kunna luckras upp eller helt rivas upp.
Lagstiftningen om nya regler på finansmarknaden infördes 2010 efter att bostadsbubblan hade spruckit i samband med finanskrisen. I samma veva gick försäkringsbolag och banker under. Den kändaste är Lehman Brothers.
Dodd-Frank ökade kontrollen över bankerna och förstärkte samtidigt konsumentskyddet på finansmarknaden. Samtidigt minskade risktagandet hos de amerikanska bankerna.
Donald Trump har under valkampanjen attackerat lagen och sagt att den ska ändras. Enligt honom hindrar lagen finansmarknadens funktion och till och med hela den ekonomiska tillväxten.
I samband med att Trump undertecknade dekretet om Dodd-Frank uttalade han sig:
- Vi förväntar oss att skära ut en hel del från Dodd-Frank, eftersom, ärligt sagt, jag har en massa människor, mina vänner, som har trevliga affärer, men de kan inte låna pengar. De kan inte få pengar eftersom bankerna helt enkelt inte lånar dem, på grund av regleringarna i Dodd-Frank, skriver Business Insider.
Hela operationen mot Dodd-Frank leds av Gary Cohn, som tidigare var nästhögsta chef för investeringsbanken Goldman Sachs. Nu är Cohn Trumps ekonomiska rådgivare.
Draghi oroas av Trumps linje
Donald Trumps planer att riva den nuvarande lagstiftningen betecknas av Europeiska centralbankens chefdirektör Mario Draghi som ”mycket oroväckande”.
Draghi uttalade sig på måndagen i Europaparlamentets kommitté för ekonomiska och monetära frågor.
- Det sista vi behöver är uppluckring av regleringen, sade Draghi. Det faktum att vi inte ser… några signifikanta finansiella stabilitetsrisker är det goda vi har av övervakningen… Tanken att upprepa det läge vi hade före krisen är mycket oroande , sade Draghi enligt tidningen The Independent.
Bankregleringen i världen är under attack
Centralbanker och finansinspektioner runt om i världen har de senaste åtta åren byggt upp en reglering som ska hindra en ny kris som den 2007-2009. Avtalet går under namnet Basel III.
Nu är risken att det här arbetet går om intet då Trumpadministrationen vill slippa utländsk inblandning i regleringarna. Om USA drar sig ur kan det leda till att andra länder inte längre är lika intresserade av att följa regleringen.
Republikaner kritiserar Fed-chefen Yellen
I kongressen har en del republikaner tagit ”America first” på stort allvar. Patrick McHenry, som är viceordförande i representanthusets finanskommitté har drivit den linjen i ett brev till centralbankschefen Janet Yellen.
McHenry motsätter sig att Fed deltar i internationellt samarbete för att skapa en gemensam reglering av finansmarknaden.
- Trots att president Trump har prioriterat amerikanska intressen fortsätter Federal Reserve att förhandla om internationella regleringar med utländska byråkrater i främmande länder utan att ha varken insyn, ansvarsskyldighet eller befogenhet. Detta är oacceptabelt, skriver McHenry.
Enligt McHenry har Feds deltagande i arbetet med Basel III lett till lägre tillväxt i USA, eftersom regleringen, enligt honom, orättvist har bestraffat amerikanska banker.
Finansanalytikern Frances Coppola påpekar i Forbes att McHenry verkar glömma att finanskrisen sattes i rullning på grund av att en amerikansk bank kollapsade, likaså en amerikansk penningmarknadsfond, ett amerikanskt försäkringsbolag och en hel rad amerikanska institutioner och skuggbanker som erbjöd bostadslån.
Trumps alternativa sanning?
Tidningen Business Insider tar upp Donald Trumps ovarsamma sätt att handskas med fakta. Tidningen undrar vad det är för businessvänner som Trump har, eftersom det inte är svårt att låna pengar i dag.
Den kommersiella och industriella utlåningen är på den högsta nivån sedan 2010. Också om man ser på utlåningen i förhållande till BNP är den på en lika hög nivå som på 1980-talet.
Också kurvan för utlåning till fastighetsinvesteringar pekar uppåt efter 2012. Utlåningen verkar inte heller bero på bankernas storlek. Både stora och små banker har ökat sin utlåning efter 2009.
På finansmarknaderna runt om i världen följer man nu med spänning och oro hur avregleringen genomförs i USA.
José Ignatio Goirigolzarri, styrelseordförande i spanska Bankia, uttryckte sina farhågor för den spanska televisionen på tisdag, enligt Reuters.
- Det oroar mig mycket eftersom jag anser att det är mycket viktigt, mycket relevant att det har gjorts framsteg i sammanjämkningen av regleringen i de mest utvecklade länderna.