Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Dagens dom avgör Navalnyjs framtid

Från 2017
Uppdaterad 08.02.2017 10:28.
Den ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyj inför domstol i Moskva 1.8.2016
Bild: EPA/MAXIM SHIPENKOV

I Ryssland får den kända oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj sin dom i dag, onsdag, i ett uppmärksammat fall. Många menar att åtalet hänger ihop med Rysslands kommande presidentval.

Oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj har de senaste åren tillbringat mycket tid i de ryska domstolarna. Myndigheterna har ständigt lagt fram nya åtal, allt för att bromsa den 40-åriga antikorruptionsaktivistens politiska framfart.

Numera är Navalnyj den ryska oppositionens främsta ledstjärna. Samtidigt anklagas han ofta för att vara både populistisk och nationalistisk.

I dag sitter Navalnyj än en gång i staden Kirov för att ta emot ännu en dom i ett komplicerat fall som inleddes redan för fyra år sedan. Navalnyj och hans affärskollega står åtalade för att ha förskingrat skog till ett värde av 400 000 euro.

Första gången dömdes Navalnyj till fem år i fängelse, bara för att följande dag få en villkorlig dom. Senare blev han frikänd av Högsta domstolen som i sin tur skickade ärendet tillbaka till Kirov.

Politisk klappjakt

Även Europeiska människorättsdomstolen har behandlat Navalnyjs ryska rättegångar. För ett par dagar sedan slog domstolen fast att Navalnyjs yttrandefrihet har kränkts otaliga gånger och att Ryssland måste betala ut en ersättning på 64 000 euro.

Under den första rättegången i Kirov år 2013 menade Navalnyj att fallet var politiskt motiverat och ett försök att hindra honom att ställa upp i valet till borgmästare i Moskva. Ett val där Navalnyj trots allt gjorde ett överraskande gott resultat med nästan 30 procent av rösterna.

Inför dagens dom menar Navalnyj att samma sak upprepar sig, men den här gången handlar det om att hindra honom att ens försöka ställa upp i nästa års presidentval.

Navalnyj meddelade i december att han tänker ställa upp och han har redan öppnat högkvarter i både Moskva och S:t Petersburg.

Ingen martyr

Många politiska bedömare förväntar sig inte ett fängelsestraff i dag för myndigheterna vill inte ta risken att Navalnyj blir en politisk martyr. I stället räknar man med ännu en villkorlig dom. Trots att åklagaren, sin vana trogen, kräver fem års fängelsestraff.

En person som avtjänar en villkorlig dom kan inte ställa upp i politiska val i Ryssland.

Andra förväntar sig att han frikänns därför att Kreml nu har bestämt sig för att bli av med problemet Navalnyj en gång för alla.

Enligt den här teorin skulle han tillåtas ställa upp i valet bara för att få storstryk av den sittande presidenten Vladimir Putin.

På det här viset skulle presidentvalet också få större legitimitet.

Diskussion om artikeln