Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Alpina VM i dag: Jansrud och Kilde gräver guld i norska favoritdisciplinen

Från 2017
Uppdaterad 08.02.2017 07:55.
Programmet är inte längre tillgängligt

Herrarna inleder sitt alpina VM i Schweiz med super-G. En disciplin som Norge dominerat i världscupen de senaste säsongerna. Nu är det VM som gäller och utmanarna med Dominik Paris i spetsen vill knäppa norrmännen på fingrarna.

Vad och när

I super-G avgör ett tävlingsåk medaljernas öde. I motsats till störtlopp får deltagarna inte åka några träningsåk i banan. TV2 och Arenan gäller från klockan 13 framåt. Sändningen från Vinterstudion börjar klockan 12.40. En repris från tävlingen börjar klockan 18 i TV2.

Utgångsläget

Norrmännen har alltid gillat super-G. Framför allt i världscupen där en norsk åkare firat seger cupsegern fem i följd. Förra säsongen kammade Alexander Aamodt Kilde hem den lilla kristallkulan och våren 2015 var det Kjetil Jansruds tur att fira.

Dessa två tillhör tävlingens största förhandsfavoriter och båda har en stark säsong bakom sig. Jansrud leder super-G-cupen och Kilde är trea.

Duons främsta utmanare är italienaren Dominik Paris, hemmafavoriten Beat Feuz och Österrikes stora hopp Matthias Mayer.

Skrällvarning

Att varna för Hannes Reichelt och Dustin Cook kan kännas märkligt då duon vann guld respektive silver i VM för två år sedan. Deras form har inte varit den bästa i vinter fast Reichelt vunnit ett störtlopp och varit på pallen i super-G.

Fransmannen Alexis Pinturalut har inte varit bättre än tia i världscupen i super-G. För tillfället är han ändå i grym form och kan mycket väl kämpa om en medalj om favoriterna inte pallar för trycket.

Finländarna

Dessvärre finns inga finländare på start. För två år sedan i Beaver Creek avbröt Andreas Romar, men 2013 var han 17:e. I samma tävling i Schladming hade Finland två åkare i topp-30 då Marcus Sandell slutade på en 29:e plats.

Historik

Super-G gjorde entré på VM-programmet 1987 i Crans Montana. Den gången vann schweizaren Pirmin Zurbriggen på hemmaplan före en annan legend, nämligen Marc Giradelli.

Under årens lopp har Österrike kammat hem segern vid fyra tillfällen och Norge har firat tre gånger. 1999 delade Hermann Maier och Lasse Kjus på segern i Vail.

Sen ska vi inte glömma att Janne Leskinen var 26 hundradelar från en bronsmedalj i Sierra Nevada 1996. Finländaren förlorade endast med 0,57 sekunder åt vinnaren Atle Skaardal.

Referentens tips

Italien saknar skadade Christof Innerhofer som vann VM-guld 2011. Istället stiger hans landsman Dominik Paris fram och snuvar guldet framför näsan på norrmännen Kjetil Jansrud och Alexander Aamodt Kilde.

Diskussion om artikeln