Malmska sjukhuset söker sin identitet
Politikerna och sjukhusledningen på Malmska sjukhuset i Jakobstad får kritik för att inte ha kämpat tillräckligt hårt för sjukhuset. Det finns olika åsikter bland politikerna och inom sjukhuset om vad Malmska ska satsa på.
Det går inte att ge regeringen hela skulden för nedskärningarna på Malmska. Lokalpolitikerna och sjukhusledningen har inte kämpat tillräckligt hårt för Malmska.
Det säger överläkaren i anestesi Thomas Ruland som lämnat Malmska och Jakobstad för ett jobb i Sverige. Ruland ventilerade sina åsikter i en intervju i Österbottens Tidning.
I och med hans flytt stänger smärtpolikliniken på Malmska sjukhuset.
"Nödvändiga nedskärningar"
Men Bo Kronqvist (SFP), medlem i social- och hälsovårdsnämnden och tidigare ordförande för samma nämnd, skjuter ifrån sig kritiken och säger att de nedskärningar som gjorts på Malmska de senaste åren varit nödvändiga.
Chefsläkaren Pia-Maria Sjöström säger å sin sida att det såväl bland personalen som bland politikerna finns olika åsikter om vad man borde satsa på.
- Men jag tycker att vi börjar hitta en gemensam syn på saken och dra åt samma håll, säger Sjöström.
Så vad vill man ha?
- Vi måste se var vi landar. Det som vi jobbat för är en stark primärhälsovård och en välfungerande äldreomsorg och socialvård.
Bo Kronqvist säger att man nu börjar närma sig en vettig storlek för Malmskas verksamhet.
- Det som vi är bra på ska vi ha kvar. Vi är bra på bashälsovården och framför allt på rehabiliteringen, säger Kronqvist.
Bara dagkirurgin kvar
Det senaste som hänt på Malmska i sparväg är att man bantat ner kirurgin. Framöver är det endast dagkirurgi som gäller.
Huvudförtroendeman Kim Yli-pelkola har koll på hur personalen ser på situationen.
- De mår i princip bra. Men det finns en stor oro för vad framtiden gör med deras arbetsvillkor i Jakobstad. Finns arbetet kvar och hurdant är det?
Flera mindre sjukhus har stängt sin förlossningsavdelning under de senaste åren, nu senast i Borgå. I Jakobstad stängde man BB år 2014.
Kim Yli-pelkola håller delvis med om kritiken mot lokalpolitikerna.
- Vi skulle ha kunnat ha kvar BB. Men det är såna saker man väljer bort.
Malmska har rivit murar
Lis-Marie Vikman, chef för vårdarbetet, lyfter fram att man på Malmska lyckats riva murarna mellan primärhälsovården och specialsjukvården.
- Vi använder oss av varandras yrkeskunskap.
Just det att man haft primärhälsovården och specialsjukvården inom samma organisation i över tio år, ser Vikman som att man i viss mån kommit längre än andra sjukhus i den pågående social- och hälsovårdsreformen.
Ansöker om undantagslov för jouren
Just nu pågår en kamp för att få behålla någon form av dygnet runt jour på Malmska. För det krävs undantagslov från statligt håll.
Hälso- och sjukvårdslagen som trädde i kraft vid årsskiftet innebär att det enbart är centralsjukhusen i landskap som saknar omfattande jour som kan ordna samjour från början av nästa år. Det vill säga Vasa eller Karleby för Jakobstads del.
Bo Kronqvist ser ingen annan möjlighet än att Malmska får specialtillstånd.
- Jag tror att förnuftet segrar. För hela landskapet och specialupptagningsområdet är det viktigt att Malmska har en sådan funktion att människorna känner sig trygga.
Läs också
-
-
Hotad samjour i Jakobstad
17.1.2017 -
Demonstration för kirurgin på Malmska
7.11.2016 -
Jakobstad stänger bädden
21.10.2015
Diskussion om artikeln