Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Kaskö utsåg Finlands första officiella positivhalare

Från 2017
Harri Karvonen vid sitt positiv.
Bildtext Harri Karvonen vid sitt positiv.
Bild: Harri Karvonen

Kaskö blev Finlands första stad att utse en officiell positivhalare. Harri Karvonen kan nu titulera sig stadspositivhalare utsedd av stadsstyrelsen. Anorna går långt tillbaka, ända till 1777.

Större städer har stadsorkestrar och symfoniorkestrar. Finlands minsta stad, Kaskö, väljer att ha en stadspositivhalare. Initiativet kom från Harri Karvonen som sände in ansökan om titeln och den godkändes av stadsstyrelsen på tisdagen.

- En positivhalare är i en mera riktig skala i Kaskö sett från stadens resurser och ekonomi, säger Karvonen.

I Kaskö är Harri Karvonen ingalunda okänd. Han har uppträtt på Sjöbobacksdagarna och allt från bröllop till begravningar. I Kaskö hamnade Karvonen i misstag.

Kaskö är härligt

Tillsammans med Cirkus Finlandia uppträdde han i Närpes för ett antal år sedan. Det regnade och var tråkigt och han tog en avstickare till Kaskö.

- Vi bykade och badade bastu i gästhamnen och Kaskö fastnade i minnet. Några år senare besökte han Kaskö med husvagn i en vecka.

- Här var härligt att vara.

När Harri Karvonen blev pensionär lämnade han huvudstadsregionen bakom sig, tog sina två positiv och flyttade till Kaskö. Och nu är han utsedd till stadens officiella positivhalare.

Har stadsstyrelsen humor?

- När jag lämnade in ansökan till stadsstyrelsen undrade jag om humorn räcker till. Lite seriös var frågan också.

Karvonen har nämligen lovat uppträda vid stadens evenemang och föra fram Kaskö i positiv anda. Och det är inte bara cirkustongångar positiven spelar.

- Jag spelar allt från kyrkomusik till rock. Två positiv förde Harri med sig till Kaskö. Ett som spelar från stansade pappersremsor och ett elektroniskt.

Få positivspelare kvar

Harri Karvonen är en av Finlands 15 återstående positivhalare. Ingen av dem jobbar heltid numera. Det finns också en nordisk positivhalarförening där Karvonen är medlem.

Anorna går långt tillbaka. De första dokumenterade positivhalarna i Finland är från 1777. Det vet man eftersom två italienska positivhalare fick på käften i Borgå och det blev rättsprocess.

I dagarna överlämnas positivhalarnas historia till museiverket.

- Vi har jobbat med historiken i flera år och hoppas det i slutändan ska bli en bok, säger Finlands enda officiella stadspositivhalare, Harri Karvonen i Kaskö.

Diskussion om artikeln