Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Peik Stenberg: Ukulelen konkurrerar ut blockflöjten

Från 2017
Uppdaterad 08.02.2017 18:05.
Peik Stenberg gästar Våår Musik i Yle Vega
Bildtext Peik Stenberg blev biten av Ukuleleflugan.
Bild: Yle/Benny Törnroos

För mig har ukulelen alltid varit något av en leksak. Liten till formatet, fyra strängar, smalt ljudregister. Men, efter en träff med skådespelaren och musikern Peik Stenberg fick jag tänka om, skriver Benny Törnroos.

- Det började av en slump, som det mesta i mitt liv, berättar Peik Stenberg. Efter ett uppträdande med min vän Sixten Lundberg satt vi och slötittade på TV. Yle sände en konsert med The Ukulele Orchestra of Great Britain. Det sade pang i mitt huvud. Jag blev biten av Ukuleleflugan så det small, säger Peik och slår ett ackord på sitt lilla instrument. Nu har ukuleleflugan fått ett fotfäste, tillägger han.

Ukulelen slår ut blockflöjten

- Blockflöjten har i årtionden varit det självskrivna instrumentet i många skolors musikundervisning, säger Peik. Nu håller ukulelen på att ta över. Fördelen är att du kan spela och använda rösten samtidigt och dessutom bilda grupper.

Peik bildade själv gruppen GrUS (Grankulla Ukulele Sällskap) för några år sedan och det hör till det roligaste han vet.

- Repertoaren är gränslös. Om någon känner för Griegs Bergakungens sal eller kanske Pippi Långstrump-låten så gör vi dem.

- Det är lätt att lära sig grunderna, men för att bli bra ställer ukulelen samma krav och utmaningar som alla andra instrument, trots att det ser lite komiskt ut.

Grankulla Ukulele Sällskap gästar Vår Musik i Yle Vega
Bildtext En kvartett från Grankulla Ukulele Sällskap - fr.v. Markus Jahnsson, Andy Jahnsson, Marina Lindholm och Peik Stenberg.
Bild: Yle/Benny Törnroos

Ukulelen kom när det var som värst

För ungefär sju-åtta år sedan insjuknade Peik Stenberg i någonting som man trodde var förorsakat av en fästing. Benen blev tunga, lederna värkte och balansen blev oberäknelig.

- Jag fick säga adjö till alla teaterjobb. Det blev omöjligt att gå naturligt, göra koreografi och agera på ett naturligt sätt. Till all lycka har jag musicerat hela mitt liv, så det andningshålet fanns ju kvar och blev allt viktigare. Och nu kom ukulelen till som ett ”litet” bonus, tillägger Peik.

Se det stora i det lilla

- Det är en konst att se det stora i det lilla, en sanning som kan tillskrivas vilken konstform som helst. Det får vara enkelt men inte simpelt, säger Peik. Och musik är konst och inte en konsumtionsvara som man slarvar med. När allt görs med omtanke och respekt finns det inga gränser.

- På en ukulele kan du spela all musik, allt från Bohemian Rhapsody till utdrag ur Mozarts symfonier. Och alla kan lära sig detta, fortsätter Peik och knäpper några toner på sitt lilla strängaspel.

Ukulelen är förresten en hybrid av den portugisiska gitarren och ett gitarrinstrument som man fann på Hawaii. Sin nuvarande form fick ukulelen mot slutet av 1800-talet.

Markus Jahnsson, Andy Jahnsson, Marina Lindholm och Peik Stenberg gästade Vår Musik måndag 6.2.2017.

Programmet är inte längre tillgängligt
Vår Musik - video: GrUs Showtime i "Vår musik" - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln