Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

”Angela Merkel är Rysslands fiende nummer ett”

Från 2017
Uppdaterad 11.02.2017 13:02.
Rysslands president Vladimir Putin skakar hand med Tysklands förbundskansler Angela Merkel.
Bildtext Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Rysslands president Vladimir Putin i Berlin i oktober 2016.
Bild: EPA/Wolfgang Kumm

I Tyskland förbereder man sig i år för förbundsdagsval och samtidigt också för möjliga ryska försök att blanda sig i den tyska politiken. Tyskland står för tillfället högst upp på listan över ryska mål, säger en Rysslandsexpert vi har talat med.

– Merkel har nu blivit den nya fienden nummer ett. Med Donald Trump i Vita huset måste man hitta någon annan fiende än USA och det har nu blivit förbundskansler Merkel och Tyskland, säger forskaren Stefan Meister vid den utrikespolitiska tankesmedjan DGAP i Berlin.

– Vi har redan sett i rysk media att hon görs skyldig till det påstådda sammanbrottet i Europa och för att hon har hämtat hit kriminalitet och terrorism. Och Merkel görs till den enda personen som inte tycks se och förstå vart världen egentligen är på väg.

Genom att försvaga Merkel och Tyskland försöker man samtidigt försvaga den Europeiska unionen, säger Meister.

- Man anser att det är Merkel som håller ihop bygget och lyckas man diskreditera henne har det direkta följder för hela Europa.

Fall av öppen inblandning

I Tyskland är Ryssland mycket aktivt på sociala medier och via tv-kanalen Russia Today.

Den ger oproportionerligt mycket utrymme åt de krafter som hårdast kritiserar Merkel, bland annat det högerpopulistiska AfD och vissa vänsterpolitiker, säger Meister. Och nyhetstema nummer ett har redan länge varit flyktingpolitiken.

Direkt rysk inblandning fick man i Tyskland se exempel på redan för ungefär ett år sedan.

I Berlin rymde en 13-årig rysktysk flicka hemifrån och i rysk statsmedia hette det snabbt att hon hade kidnappats och våldtagits av flyktingar. Något som den tyska polisen enligt rysk media försökte tysta ner.

Fallet Lisa ledde till omfattande protester bland Rysslandstyskar och hård ordväxling utrikesministrarna emellan.

– Det går inte att rättfärdiga att man använder det här fallet för politisk propaganda, gick den dåvarande utrikesministern Frank-Walter Steinmeier till angrepp mot sin kollega Sergej Lavrov.

”Lisa fick politiker att vakna”

– Fallet Lisa var samtidigt också något av en vändpunkt. Senast då fick de tyska politikerna och säkerhetsmyndigheterna upp ögonen för problemet.

– Det blev helt klart vilka lögner man spinner ihop och att något måste göras, säger forskaren Stefan Meister.

De tyska myndigheterna har enligt honom ännu en hel del att göra i synnerhet vad gäller koordineringen av möjliga motåtgärder. På sina håll är man i Tyskland ändå väl förberedd.

– Tyska journalister och medier är betydligt mer alerta och insatta. Det här hänger i hög grad ihop med att de själva måste utstå ständiga attacker.

I Tyskland har man bemödat sig om att bygga upp goda relationer till Ryssland och president Putin. Jag frågar Stefan Meister om man har varit för försiktig och behandlat Ryssland med silkesvantar.

– Jag skulle säga att man länge har varit naiv. Man trodde att Ryssland skulle gå mot demokrati och att man via ekonomiska kontakter skulle kunna ändra på politiken. Jag tror att många har svårt att förstå hur Putins Ryssland egentligen fungerar.

– Frågan om rysk inblandning i vår valrörelse är nu så uppmärksammad att jag utgår från att också myndigheterna vet vad som kan komma. Och huvudsaken är att inte bli panikerad, säger Meister.

Presidentkandidat Emmanuel Macron i Frankrike

Nättroll försöker påverka franska presidentvalet

Att tala öppet om trollen är det bästa vapnet mot dem.