Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Rysk domstol dömde Navalnyj skyldig - nu kan han inte kandidera i presidentvalet

Från 2017
Uppdaterad 08.02.2017 16:43.
Aleksej Navalnyj under en av sina rättegångar.
Bild: Valentina Svistunova / EPA

Den kända oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj har dömts skyldig i ett uppmärksammat fall av en rysk domstol. Många menar att åtalet hänger ihop med hans ambitioner att bli president.

Navalnyj åtalades för att ha förskingrat skog till ett värde av ungefär 400 000 euro tillsammans med en affärskollega. Domstolen i Kirov fann att både männen har gjort sig skyldiga till förskingring.

Navalnyj dömdes till fem års villkorligt fängelse, vilket var vad åklagaren hade yrkat på. Dessutom ålades han att betala 500 000 ryska rubel i skadestånd (motsvarande cirka 7 900 euro).

Navalnyjs advokat sade att faktum att Navalnyj befanns skyldig innebär att han inte kan ställa upp i det ryska presidentvalet. Navalnyj själv meddelade ändå strax efter domen att han kommer att överklaga den och att han inte ger upp.

- Jag kommer att delta i valet och fortsätta representera de människor som vill se ett Ryssland som är normalt, ärligt och icke-korrupt, sade han till journalister.

Försök att stoppa presidentambitionerna

Navalnyj är oppositionens främsta ledstjärna och meddelade i december att han vill kandidera i presidentvalet. Han har redan öppnat högkvarter i både Moskva och S:t Petersburg.

Myndigheterna har de senaste åren ständigt lagt fram nya åtal, för att bromsa Navalnyjs politiska framfart.

År 2013 dömdes Navalnyj för ett förskingringsbrott. Domen underkändes senare i högre instans och skickades tillbaka till den lägre instansen. Nu fann domstolen ändå igen oppositionspolitikern skyldig till förskingring.

Navalnyjs ryska rättegångar har också behandlats i Europeiska människorättsdomstolen. För ett par dagar sedan slog domstolen fast att Navalnyjs yttrandefrihet har kränkts otaliga gånger och att Ryssland måste betala ut en ersättning på 64 000 euro.

Den ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyj inför domstol i Moskva 1.8.2016

Dagens dom avgör Navalnyjs framtid

Rysk oppositionspolitiker igen inför rätta.

Diskussion om artikeln