”Satsa pengar på andra” - så kan du konsumera dig lyckligare
Att pengar inte kan köpa lycka är en klassisk sanning - men med viss modifikation. Pengar kan till exempel indirekt bidra till lycka, bland annat om du väljer att spendera dem på andra.
När vi köper nya saker upplever vi ofta en positiv kick. Det beror på att ett belöningscentra i hjärnan aktiveras och skickar ut lite härliga hormoner och substanser som påverkar vår lycka. Men varför är kicken så kortvarig?
– Det beror på att vi vänjer oss vid saker. Människan anpassar sig lätt och det har hjälpt oss att överleva. Det är just vänjningseffekten som gör att vi blir vana vid nya prylar och en höjd levnadsstandard. Vår lyckonivå kan höjas av ett inköp, men återgår ändå snart till sin ursprungliga nivå på grund av den effekten, säger psykologiska coachen Emelie Espegren.
Det kan verka tråkigt att lyckokicken inte får vara särskilt länge innan man blir van, men vänjningseffekten har klara fördelar.
Om man skulle råka ut för en riktigt svår olycka med långvariga följder kommer man att uppleva en nedgång i sin nivå av lycka. Sedan kan det räcka länge, upp till två år enligt viss forskning, men människan brukar nå en högre lyckonivå igen. Det kan vi tacka vänjningseffekten för.
Pengar kan ge en tid och möjlighet att ägna sig åt lyckoboostande aktiviteter, men själva konsumtionen och prylarna är ändå ganska överskattade.
Emelie Espegren, psykologisk coach
Varför kan man inte shoppa sig lycklig?
Sambandet mellan pengar och lycka är kanske inte så starkt som man vill tro, berättar Emelie. Det är främst när man inte har sina basbehov tillgodosedda som konsumtion har en stark effekt på ens lyckonivå.
– Kläder för att hålla sig varm, mat för att göra en mätt och något slags tak över huvudet är inköp som har en grundläggande påverkan på lyckonivån. Men så fort vi har uppfyllt de direkta behoven börjar länken mellan konsumtion och långvarig lycka att avta.
Även om det inte lönar sig att satsa på konsumtion för att nå ett långt och lyckligt liv kan pengar ändå hjälpa en på vägen ibland.
– Pengar kan ge en tid och möjlighet att ägna sig åt lyckoboostande aktiviteter som man inte har möjlighet till annars, exempelvis restaurangbesök. Men själva konsumtionen och prylarna är ändå ganska överskattade.
Emelie har fyra tips på hurdan konsumtion som kan löna sig:
1. Det gör dig lyckligare att vara generös!
Det låter kanske motsägelsefullt – vi tror ofta att det genererar mer lycka att satsa pengar på oss själva än på andra. Men det är faktiskt tvärtom. Förklaringen ligger återigen i tillvänjningseffekten. När man köper saker åt andra, så kallat prosocialt beteende, leder det ofta till att vi bygger och bättrar på relationer. Eftersom vi inte vänjer oss vid relationer på samma sätt som materiella prylar är de lönsammare att satsa på. Relationer gör en lyckligare i det långa loppet, även om vänner inte heller går att köpas.
2. Satsa på upplevelser i stället för saker!
När man till exempel köper en ny mobiltelefon är man lycklig och glad - i några veckor. Till slut kommer ändå telefonen att bli ”din gamla vanliga mobil” som du slänger, tappar och kanske handskas lite vårdslöst med. Att boka en resa ger dig större lycka eftersom du förutom upplevelsen också får spänd förväntan och trevliga minnen. Sociala aktiviteter kan också löna sig, där man både bättrar på relationer och får minnet av upplevelsen.
3. Försök fördröja dina inköp ibland!
I dag går det snabbt att få tag på någonting direkt man får idén. Så fort du tänkt "jag behöver en ny gitarr" kan det gå bara timmar eller minuter innan du bär hem den i sitt fodral. Om man i stället väntar lite och suger på karamellen kan det tänja ut på ens höjda lyckonivå.
4. Dela upp shoppingen i flera små köp då och då, i stället för ett större inköp mer sällan.
Bara du har möjlighet alltså. Då får du små lyckokickar oftare snarare än en större som du ändå ganska snabbt vänjer dig vid. Det här kräver en hel del ekonomisk fingertoppskänsla eftersom det också är bra att undvika slit-och-släng.