Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Vinylskivan gjorde comeback

Från 2017
Uppdaterad 10.02.2017 06:52.
Mikael Winogradow visar vinylskivor som han håller i åt en kund.
Bildtext I sju års tid har Mikael Winogradow sålt skivor i Esbo
Bild: Yle / Otto Helminen

- Jag återvände till vinylen av nostalgiska skäl, konvoluten är stora och riktiga konstverk, redan doften av en ny vinylskiva tilltalar mig, säger Sebastian Sonck, en av regionens aktiva vinylsamlare.

Vinylskivan har gjort comeback och med jämna mellanrum dyker en ny entrepenör upp i gatubilden av Helsingfors.

De allra nyaste är Fresh Garbage i Fiskehamnen och Rolling Records intill Sörnäs metrostation. De har vågat hoppa på den allt jämnt växande vinyltrenden som pågår, inte bara i huvudstadsregionen, utan i hela världen.

- Jag köpte för några år sedan en gammal vinylspelare på nätet och med den kom en del gamla skivor, berättar Sebastian Sonck. På så sätt började samlandet igen för mig. Jag gillar känslan att lyssna på gamla originalinspelningar, det känns så äkta.

LP-skivor i affär
Bildtext Åldersspektret bland kunderna är mellan 20 och 80 år.
Bild: Yle/Otto Helminen

En ökande trend

I Hagalund i Esbo finns Mikael Winogradows affär, Blue Vinyl records. Han har stått bakom sin disk i nästan sju år och sett hur trenden att köpa musik på vinyl har ökat.

- Till en början gick det ganska långsamt, jag hade inte så stort urval och är ju lite avsides här i Esbo. Men så småningom började kunderna hitta hit och det har nog gått riktigt bra för mig här, berättar Winogradow. Först var det mest äldre personer som ville sälja sina samlingar då de tyckte de tar för mycket plats. Men nu har jag kunder här i alla åldrar, 20-30 åringar som blivit bitna av vinylflugan samsas här med medelålders människor i all sköns ro.

En samling på Mikael Winogradows vinylsamling i blue vinyl i Hagalund Esbo.
Bildtext De flesta artister ger ut sitt material på vinyl i dag
Bild: Yle / Otto Helminen

Konkurrensen tilltar

Huvudstadsregionen med Helsingfors i spetsen har under de senaste åren fått se en hel del nya affärer slå upp sina dörrar. Allt från mindre, specialiserade butiker som koncentrerar sig på en viss genre till kedja Levykauppa ÄX som har ett flertal filialer i Helsingfors, kämpar om kunderna. Mikael Winogradow känner av konkurrensen men oroas inte av den.

- Det goda är ju att jag är ensam här i Esbo. Viss märks det då en ny affär öppnar i Helsingfors, folk vill ju gå dit för att kolla utbudet. Så småningom återvänder de hit. Dessutom betyder ju ett ökat utbud också ett ökat kundunderlag då flera hittar vinylskivan och det betyder ju en större kaka för oss att dela på.

En bild på Mikael Winogradows vinylsamling i Blue vinyl i Hagalund i Esbo.
Bildtext Vinylskivan har återvänt till skivspelarna
Bild: Yle / Otto Helminen

Både gammalt och nytt

Det är inte bara skivaffärerna som har ökat i antal under de senaste åren. De flesta artister ger ut sin musik på vinyl idag och också mängden skivbolag som koncentrerar sig på att ge ut vinylformatet har ökat.

- Tidigare köpte jag bara begagnade plattor, säger Sebastian Sonck, men nu köper jag också en hel del nya skivor. Men man får nog vara noggrann med vem som ger ut skivorna, för ibland kan vissa bolag slarva med kvaliteten.

För Mikael Winogradows del sätter storleken av hans affär vissa gränser.

- Jag skulle gärna vilja ha mycket mera nya skivor här men min affär är så liten så det ryms inte. Jag hänvisar alltid till kollegerna inne i Helsingfors om någon vill ha nya skivor jag själv inte har på lager. Nittiofem procent av min försäljning är begagnade skivor.

LP-skiva i affär
Bildtext För vissa skivor får man betala lite mer
Bild: Yle/Otto Helminen

- Jag tror nog att folk också i framtiden kommer att köpa vinylskivor, säger Mikael Winogradow. Trots svackan under nittiotalet fanns det ändå en liten grupp som ville ha det formatet. Så jag tror nog att det finns kunder också för kommande tider.

Diskussion om artikeln