Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Syrien: Amnestys rapport är helt falsk

Från 2017
Flygbild över Saydnaya-fängelset, som ligger norr om Damaskus.
Bild: EPA/ AMNESTY INTERNATIONAL / FORENSIC

Syriens regering avfärdar uppgifterna om att 13 000 människor har avrättats genom hängning i det statliga Saydnaya-fängelset.

Amnesty International anklagade i en rapport Syrien för att utomrättsligt ha avrättat människor i Saydnaya-fängelset, norr om huvudstaden Damaskus. Mellan år 2011 och 2015 ska 13 000 personer ha hängts i fängelset.

Det syriska justitieministeriet kallar rapporten "helt falsk" och säger att den är avsedd att skada Syriens rykte i internationella forum.

- Justitieministeriet förnekar och fördömer rapporten å det starkaste, eftersom den inte grundar sig på riktiga bevis utan på personliga känslor vars syfte är att uppnå välkända politiska mål, sade ministeriet i ett uttalande.

Alla får rättvis rättegång

Amnesty hade intervjuat 84 vittnen, bland dem både fångar som släppts ur fängelset och tidigare fängelsepersonal. De beskrev hur fängelset regelbundet ordnade masshängningar av fångar. Regeringen ifrågasatte vittnenas tillförlitlighet.

- Varför skulle de ha släppts om andra avrättades? frågade sig ministeriet.

En stor del av fångarna som hängdes ska ha varit civila som bara hade motsatt sig regeringen. Enligt Amnestys rapport fick de inga rättvisa rättegångar, utan dödsdomarna klubbades igenom inom loppet av några minuter.

Syriens regering förnekar att sådana hängningar äger rum och understyrker att alla som döms till döden i Syrien genomgår en lång rättsprocess.

Assad: Vi har rätt att försvara vårt land

I sin rapport krävde Amnesty att FN omedelbart utför en oberoende utredning om krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten.

Syriens president Bashar al-Assad svarade med att säga att han inte bryr sig om hans åtgärder under kriget leder till ett åtal i FN-domstolen i Haag.
                                    
- Vi måste försvara vårt land till varje pris, vi bryr oss inte om denna domstol, eller någon annan internationell institution, sade Assad i ett uttalande.

Diskussion om artikeln