Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Musik som förändrar världen: ska konsten göra alla snälla?

Från 2017
Uppdaterad 13.02.2017 11:00.
Ulf Långbacka spelar på en flygel
Bildtext Ulf Långbacka vill inte att konsten får ett förutbestämt världsförbättrande uppdrag.
Bild: Yle/Nicke Packalén

Kanske du hör till dem som längtar efter positiva nyheter, som gärna skulle säga "ja tack!" till att få mer balans i ditt nyhetsflöde som idag domineras av så mycket elände både i den stora världen och kanske också här hemma?

Åbos stadsorkester längtar antagligen efter samma sak och därför kommer orkestern under det här året att spela musik som man menar att kan förändra världen till det bättre.

Åbokompositören Ulf Långbacka, som ju är känd framför allt från körsammanhang, resonerar kring hurdan musik som kan förändra världen. Är det överhuvudtaget en bra idé att försöka påverka världen med hjälp av musiken?

- Att musiken förändrar världen låter ju lite storståtligt, funderar Långbacka. Men nog är det ju klart att musik påverkar enskilda människor och världen består av enskilda människor.

Långbacka konstaterar att musik är något som påverkar människor väldigt starkt, men mer på ett omedvetet plan, säger han.

- Musiken sysslar ju inte med ord utan mer med intuition. Om folk påverkas av musik i sin intuition så finns det i deras mentala landskap. Alla människor påverkar ju sin omgivning. På det sättet tycker jag nog att musiken kan ha en påverkan, säger Långbacka.

Hur viktigt tycker du själv att det är att kompositören vill något med sin musik?

- Jag tror att det som gör en konstnär intressant är att den har en stark vilja att förmedla någonting. Men budskapet kan vara ganska personligt. För alla är det kanske inte så konkret - att till exempel ha en vilja att förändra samhället i stort i någon viss riktning. Jag tycker inte att det nödvändigtvis betyder att deras konst skulle vara mindre intressant, säger Långbacka. Då är det istället deras personliga erfarenheter som de tolkar, då kan det på ett indirekt sätt också förändra världen.

- Konsten, som jag tänker det, är fri och individualistisk! Om någon skulle komma och säga att nu ska all konst försöka befrämja fred, eller att konsten ska befrämja det att alla ska vara snälla med varandra - så då vill jag inte riktigt vara med, säger Långbacka bestämt. Konsten måste komma ur uttrycksviljan hos kompositören, som sedan kan ta sig en massa olika uttryck. Sen är det ju jättebra om konsten kan leda till goda samhälleliga resultat.

- Men nej, usch! Det skulle inte vara speciellt fruktbart att man först bestämmer en politiskt korrekt agenda och sen sätter in konst i det, det tror jag inte riktigt på, skrattar Långbacka.

Lyssna på Ulf Långbacka som berättar om musik som skakat om honom med besked.

Radio Vega Åboland: Musik som förändrar världen: Ulf Långbacka

Programmet är inte längre tillgängligt