Hoppa till huvudinnehåll

Sex & sånt

Vill ha barn - när har jag ägglossning?

Från 2017
Kvinnan håller en luftballong vid sin mage
Bildtext Drömmen om att bli gravid är stark hos många.
Bild: All over press / Yle

Jag är en gift tjej på 21 år som gärna skulle vilja ha barn, men det har inte lyckats. Nu är jag bekymrad över min ägglossning. De jag har pratat med vet exakt när de har ägglossning, men det vet inte jag, så jag gick till apoteket och köpte tester men varje gång jag har testat har det visat negativt. Gör jag något fel eller är det något fel på mej? Och har man ägglossning varje månad? Jag längtar efter barn!

En del kvinnor vet exakt när de har ägglossning eftersom de känner av det. Det kan göra ont eller på annat sätt kännas i underlivet när ägglossningen sker. De allra flesta känner ändå ingenting. Man brukar grovt räkna med att ägglossningen sker i mitten av menscykeln, men då räknar man med en helt regelbunden, tjugoåtta dagar lång menscykel, vilket inte är helt vanligt att man har. Ägglossningen ska ske två veckor innan följande mens börjar. Om man har väldigt långa menscyklar kan det hända att man måste hålla på med ägglossningstest under lite längre tid för att få rätt resultat. Samma sak gäller om man har oregelbunden mens.

Det heter ju att man varje månad har ägglossning, men i verkligheten är det hos många kvinnor vanligt att det en del månader inte alls sker någon ägglossning. Att ägglossningen uteblir blir också vanligare ju äldre man blir. Det är alltså ingen fara om man inte har ägglossning varje månad. Om ägglossningstestet gång efter gång visar negativt och man inte blir gravid trots att man har försökt en tid är det förstås skäl att gå till en läkare för att ta reda på vad det beror på.

Hälsningar,
Suss Åhman, sakkunnig i sexualitet