Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nättroll försöker påverka franska presidentvalet

Från 2017
Presidentkandidat Emmanuel Macron i Frankrike
Bildtext Den franska presidentkandidaten Emmanuel Macron smutskastas av internettroll
Bild: EPA

I takt med att det franska presidentvalet närmar sig har också internettrollen börjat sticka fram sina fula trynen. Speciellt de ryska trollen verkar ha inlett en kampanj för att smutskasta den obundne kandidaten Emmanuel Macron.

Macron väntas vara den som utmanar högerextrema Nationella frontens Marine Le Pen i den andra omgången av presidentvalet.

För Ryssland skulle Le Pens vinst vara rena drömmen.

Det säger Martin Kragh vid Utrikespolitiska institutet i Sverige. Han har bland annat forskat i falska ryska nyheter.

- Le Pen har ju uttryckligen tagit ställning för annekteringen av Krim. Hon är explicit motståndare till EU som integrationsprojekt. Och i synnerhet vad gäller Krimfrågan är det någonting som är oerhört centralt för ryska ledare, att få en annan europeisk ledare som erkänner Krimannekteringen.

Smutskastningen av Emmanuel Macron har ökat efter att han oväntat seglade upp som favorit i presidentvalet i april. Stödet för den tidigare favoriten François Fillon har rasat efter anklagelser om att hans fru fick ekonomiska fördelar när Fillon var senator och senare premiärminister.

Några av de rykten som just nu cirkulerar i ryska medier och i sociala medier om Emmanuel Macron är att han är homosexuell och lever ett dubbelliv. Och att han lobbar för de amerikanska bankernas intressen på den franska finansmarknaden.

Macrons äktenskap med sin gamla lärare godis för trollen

39-åriga Macron är gift med sin gamla fransklärare från gymnasiet. Hon är 24 år äldre än han.

Brigitte Trogneux var gift och hade tre vuxna barn, men skilde sig från sin man för att gifta sig med Macron år 2007.

Macron har varit mycket öppen med förhållandet men det har ändå varit godis för internettrollen.

Det är inte första gången som ryska troll lägger sig i politiken i andra länder.

- Ryska ledare har ju preferenser för olika politiska ledare i Europa och USA, säger Martin Kragh. Det är svårt att säga exakt på vems uppdrag de här trollarméerna agerar. Men vi vet ju att de finns och de fullföljer den utrikespolitiska linje som ledarna i Kreml har slagit fast. Och de försöker påverka opinionen och beslutsfattandet i EU i en riktning som gynnar främst utrikespolitiska mål.

Martin Kragh vid Utrikespolitiska institutet i Sverige
Bildtext Martin Kragh vid Utrikespolitiska institutet i Sverige
Bild: Utrikespolitiska institutet i Sverige

Enligt den amerikanska underrättelsetjänsten CIA bedrev Ryssland i fjol intensiva hacknings- och desinformationskampanjer för att påverka det amerikanska presidentvalet till Donald Trumps fördel.

Enligt Martin Kragh vid Utrikespolitiska institutet i Sverige är ändå nättrollens möjligheter att påverka marginella.

- De kan ha en viss effekt på marginalen. Och man kan ju säga så här: Med tanke på att Donald Trump vann presidentvalet i USA mot de flestas förväntningar kan man ju föreställa sig att aktörer i Ryssland har övertygats om att man eventuellt kan påverka på marginalen. Och att det i sådana fall kan vara intressant att fortsätta.

Trollandet allt mer organiserat

Internettroll är personer eller automatiska system som röstar i nätomröstningar, pumpar ut falska nyheter, provocerar och smutskastar.

Trollandet har under de senaste åren blivit allt mer utbrett och allt mer organiserat.

Och enligt Martin Kragh är trollandet här för att stanna.

- Jag tror att vi lever i en ny verklighet där det här är en aspekt av världspolitiken. Att länder på olika sätt kan försöka påverka och störa andra länders demokratiska val. Och vi måste helt enkelt bli bättre på att hantera de här frågorna och skaffa oss ett skydd mot den här typen av påverkan.

I Frankrike har Emmanuel Macron gått ut och svarat på ryktena med humor.

- Brigitte delar hela mitt liv från morgon till kväll och undrar överlag hur jag fysiskt är kapabel att göra nånting alls, skojade Macron inför sina anhängare, angående ryktena om att han skulle ha en homosexuell relation vid sidan om sitt äktenskap.

Och humor är ett bra sätt att motarbeta internettrollen säger Martin Kragh vid Utrikespolitiska institutet i Sverige.

- Det är oftast enklast att bemöta det med humor än att försöka motbevisa absurda argument som faller på sin egen orimlighet.

Annars är det öppenhet som gäller i kampen mot internettrollen.

- Jag tror att det bästa sättet är att tala öppet om det såsom medierna gör nu, säger Martin Kragh. Att det finns en medvetenhet kring den här typen av försök till yttre påverkan. Och genom att diskutera och ta upp dem kan man också neutralisera dem.

Allt ljus på trollen alltså, de spricker ju som känt i solljus.

Rysslands president Vladimir Putin skakar hand med Tysklands förbundskansler Angela Merkel.

”Angela Merkel är Rysslands fiende nummer ett”

Tyskland oroat över rysk inblandning i valkamp.