Hoppa till huvudinnehåll

Sport

På tv i kväll: Lyckas Marjamäkis lejon bryta trenden?

Från 2017
Uppdaterad 09.02.2017 11:18.
Programmet är inte längre tillgängligt

Under Lauri Marjamäkis tid som chefstränare har hockeylandslaget inte lyckats vinna över Ryssland en endaste gång. Inte i World Cup och inte i de två tidigare EHT-turneringarna. Är det dags nu?

Vad?

Ryssland-Finland, A-landskamp i ishockey, första omgången i den svenska EHT-turneringen, Sweden Hockey Games.

Tjeckien möter Sverige i Göteborg.

När?

Torsdag klockan 18.30. Matchen mellan Ryssland och Finland direktsänds i TV2 och på Yle Arenan med start klockan 18.00 och refereras på svenska av Anki Karhu.

Matchen Tjeckien-Sverige sänds på Arenan med start klockan 20.10 och refereras på svenska av Christian Vuojärvi. Ett sammandrag visas i TV2 klockan 22.30.

Var?

Jubilee Arenan i S:t Petersburg med plats för cirka 7 000 åskådare. Andrahall i stan efter Ispalatset som är KHL-laget SKA:s hemmahall. Turneringen fortsätter sedan i Göteborg.

Finlands utgångsläge:

Säsongen 2016-2017 har minst sagt varit motig för hockeylandslaget under Lauri Marjamäkis ledning. Tolv matcher, nio förluster och tre segrar.

I Pre World Cup-matcherna tog lejonen en seger över Tre Kronor efter förlängning. I EHT-turneringen i Helsingfors blev det likaså seger över Sverige och i EHT-turneringen i Ryssland inledde lejonen starkt med seger mot Tjeckien. En match som spelades i Helsingfors ishall.

Marjamäki har nu fått leda det bästa tänkbara laget i World Cup, det bästa laget som kunde lösgöras i hemmaturneringen i november, experimentlaget med hela åtta debutanter i Moskva i december, men resultaten låter vänta på sig. En miss i den här turneringen är knappast något som får Marjamäki på fallrepet – men om han inte lyckas i VM ser det inte så bra ut.

Henrik Haapala börjar vara bofast i finska ishockeylandslaget.
Bildtext Henrik Haapala bär ett stort offensivt ansvar.
Bild: Matti Raivio/All Over Press

Hela sju spelare från experimentlaget i december är kvar. Den intressantaste är Tapparas Henrik Haapala som toppar poängbörsen i FM-ligan. Ska dessutom bli intressant att se Olli Palola i lejontröjan efter en paus på ett år.

Av backarna drar Ilari Melart på sig lejontröjan för andra gången under Marjamäkis tid. Melart som spelar i SHL-klubben Luleå HF har inte stuckit under stol med att han gärna hittar sitt namn i VM-truppen.

Målvakten Mikko Koskinen (SKA S:t Petersburg i KHL), som skadade sig i EHT-turneringen i Helsingfors, får nu en ny chans.

Jarno Kärki och Antti Suomela gör A-landslagsdebut, medan backen Kristian Näkyvä har feber och saknas.

Rysslands utgångsläge

Hemmafavör, men inte lika stjärnspäckat lag som i Moskva i december. Ingen Kovaltjuk eller Datsiuk, men många bekanta namn från de tidigare EHT-turneringarna, som till exempel Metallurg Magnitogorsks back Viktor Antipin, som enligt uppgifter på ryska hockeyförbundets sida är sjuk. Av debutanterna är 19-åriga UFA-forwarden Kirill Kaprizov ett hett namn. 42 poäng på 47 spelade matcher talar sitt tydliga språk.

SKA-keepern Igor Šestjorkin, tredje bästa målvakt i KHL med en räddningsprocent på 94, brädar klubblagkamraten Mikko Koskinen i statistiken.

Referentens tips

Hoppas innerligt att Marjamäki har använt tiden mellan turneringarna väl. Att testa många nya spelare i Moskva kändes som en frisk fläkt, samtidigt som det tog bort all press och krav på framgång.

Nu är situationen en annan och så småningom måste Marjamäkis experiment bära frukt. Vad skulle vara bättre än att slå Ryssland på hemmaplan och inleda turneringen med en seger på fickan?

Jag tippar ändå 2-1 till Ryssland.

Finlands laguppställning:

Henrik Haapala - Tomi Sallinen - Olli Palola
Niko Mikkola - Miika Koivisto

Veli-Matti Savinainen - Sakari Manninen - Jukka Peltola
Mikko Lehtonen - Mikko Kousa

Antti Erkinjuntti - Antti Suomela - Joonas Nättinen
Ilari Melart - Joonas Järvinen

Jarno Kärki - Roope Hintz - Niko Ojamäki
Tommi Kivistö

Målvakt: Mikko Koskinen (Juha Metsola)