Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Röda Korset-arbetare dödade i Afghanistan - IS pekas ut som skyldig

Från 2017
Uppdaterad 08.02.2017 17:47.
Afghanistan har drabbats av mycket snö de senaste dagarna.
Bildtext Afghanistan har drabbats av mycket snö de senaste dagarna.
Bild: EPA/ MUHAMMAD SADIQ

Sex Röda Korset-arbetare har dödats i Jowzjan-provinsen i norra Afghanistan. Den lokala polisen säger att IS låg bakom attacken.

Attacken riktades mot en konvoj fylld med förnödenheter som skulle levereras till människor som har drabbats av laviner. Över hundra personer har omkommit i häftiga snöoväder i Afghanistan under veckoslutet.

Röda Korset uppger att en grupp på tre förare och fem hjälparbetare var med i konvojen. Sex av de anställda dödades och två misstänks ha kidnappats.

- De här anställda försökte osjälviskt hjälpa och stödja det lokala samhället, sade Internationella Röda korskommitténs chef Peter Maurer.

Röda Korset uttryckte sorg och bestörtning över attacken.

- Det här var en avskyvärd handling. Ingenting kan rättfärdiga mordet på våra kollegor och kära vänner, sade Monica Zanarelli som är chef för Röda Korsets delegation i Afghanistan.

Ingen har tagit på sig attacken, men den lokala polisen säger att det var terrorgruppen IS som låg bakom attacken.

- IS soldater är verksamma i området. Vi har upprepade gånger varnat Röda Korset att inte fara till områden som IS kontrollerar, sade polischefen Rahmatullah Turkistani till nyhetsbyrån AFP.

IS har stärkt sina positioner i området under den senaste tiden. Röda Korset har inte kommenterat den lokala polisens uppgifter.

Diskussion om artikeln