Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

North Dakotas omstridda oljeledning kan slutföras i snabb takt

Från 2017
Uppdaterad 08.02.2017 18:04.
Programmet är inte längre tillgängligt
Yle Nyheter: Ursprungsbefolkningen i North Dakota har protesterat i ett år - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Protesterna mot oljeledningen Dakota Access har pågått i snart ett år. Ett av de första besluten Donald Trump fattade var att godkänna bygget, vilket nu har cementerats av armén. Hans administration har nära band till oljeföretaget.

Det sista formella hindret för att bygga oljeledningen nära Siouxstammens reservat Standing Rock undanröjdes när armén på tisdagen informerade kongressen om att den godkänner att ledningen färdigställs.

Ett av de första dekret Donald Trump skrev under handlade om den här oljeledningen, som Obamas administration hade stoppat.

Den 1886 kilometer långa oljeledningen är nästan färdig och går genom fyra stater, men de sista knappt två kilometerna har inte kunnat byggas.

De skulle dras under sjön Lake Oahe i North Dakota, men ursprungsbefolkningen inom Siouxstammen har protesterat i nästan ett år eftersom den skulle gå igenom deras traditionella heliga begravningsplatser och dessutom kunna förstöra grundvattnet i området.

Oljeledningen föreslås gå uppströms från deras område, och de är rädda att vattnet kunde förstöras i fall att ledningen läcker.

Obama sade nej - Trump säger jo

Obama godkände inte specialstillståndet som ger Energy Transfer Partners rätt att utnyttja privat mark och han hade dessutom krävt att en utredning om inverkan på miljön skulle göras.

Det kunde ha försenat oljeledningen med flera år. Strax innan Trump svors in meddelade armén att de förbereder miljöutredningen.

Men Trump hävde nästan genast kravet på miljöutredning kring oljeledningen, som är värd 3,5 miljarder euro.

Han har själv investerat i företaget och tagit emot donationer från företagets vd.

Donald Trump har också utsett oljebolaget Exxon Mobils förre vd Rex Tillerson till utrikesminister i sin administration.

Byggandet kan komma igång nästan genast

- Obamaadministrationen bestämde helt korrekt att ursprungsbefolkningens rättigheter måste respekteras och att undantagstillståndet inte ska ges utan fler utredningar och utvärderingar om alternativa ställen att dra oljeledningen, säger Jan Hasselman, en advokat för Standing Rocks Siouxstam i tidningen The Guardian.

Trumps hävande av beslutet ger fortsättning åt ett historiskt mönster av brutna löften till indianstammar, fortsätter han.

I notisen till kongressen skriver armén att specialtillståndet kan träda i kraft tidigast 24 timmar efter att notisen har utfärdats.

Den är daterad 7 februari. Dessutom står det att de kommer att göra avkall på den normala två veckors vänteperioden efter att kongressen fått notisen, vilket innebär att byggandet kunde komma igång på onsdagen.

protester
Bildtext Protester mot oljeledningen i november i Kalifornien. Människor har protesterat på flera olika håll i landet.
Bild: EPA/PAUL BUCK

Siouxstammen har lovat att dra saken inför rätta, men om företaget kommer igång med byggandet har de meddelat att det kan vara klart så snabbt som på 60 dagar.

Siouxstammens advokater har ändå sagt att det inte är lagligt möjligt att ge det sista tillståndet för byggandet. Delstaten North Dakotas två senatorer välkomnade ändå arméns godkännande.

Hundratals gripna - protesterna väntas ta ny fart

Protesterna vid oljeledningen har pågått i nästan ett år och sammanlagt kring 700 har gripits bara sedan augusti. De har samlat både miljöaktivister och ursprungsbefolkning.

Under vintermånaderna har aktiviteten avtagit, men under de senaste dagarna har nya protestläger slagits upp.

Kring 75 personer greps när de försökte slå upp nya läger på mark som ägs av Energy Transfer Partners.

Diskussion om artikeln