Hoppa till huvudinnehåll

Sport

På tv i dag: VM i skidskytte startar med mixedstafett

Från 2017
Uppdaterad 09.02.2017 10:06.
Programmet är inte längre tillgängligt

VM i skidskytte startar i dag med mixedstafett i Hochfilzen. Frankrike, Tyskland och Norge är förhandsfavoriter i VM-öppningen.

Vad och när

Mixedstafett i Hochfilzen. Lagen består av två damer och två herrar. Sändningsstart på torsdag kl. 15.30 i TV2 och på Arenan. Magnus Eklöv refererar på svenska.

Utgångsläget

Norge, Tyskland och Frankrike är de tre stora förhandsfavoriterna. Norge har tagit medalj i de sex senaste VM-tävlingarna och gör det också nu. Men de kommer att ha svårt att slå Frankrike och Tyskland som har stentuffa laguppställningar.

Skrällvarning

Stafetter i skidskytte bjuder ofta på överraskningar. Ifall Ryssland, Italien, Österrike eller Tjeckien tar en pallplacering är det ingen direkt skräll. Ett lag som däremot kan knipa en pallplacering, men som skulle vara en överraskning, är Schweiz.

Finländarna

Det finska laget består av Mari Laukkanen, Kaisa Mäkäräinen, Tuomas Grönman och Olli Hiidensalo. Den kvartetten kämpar om en plats bland de tio främsta. Med en normal insats är Finlands placering 15.

Historik

Mixedstafetten var länge en gren som åktes utan toppnamn. Grenen var lite av en utfyllnadsgren på VM. På VM-programmet har mixedstafetten funnits sedan 2005. Men efter att grenen fick OS-status 2014, har uppskattningen vuxit.

Norge har varit den mest framgångsrika nationen i VM-historien med tre guld. Tyskland, Ryssland och Frankrike har två segrar var. Sverige och Tjeckien har lyckats vinna en gång.

Senaste år i Oslo gick VM-titeln till Frankrike. Det historiska första OS-guldet vanns av Norge i Sotji. Finlands bästa VM-placering är en sjätte plats från 2009.

Referentens tips

Ta aldrig ut en segrare i stafettsammanhang före det sista skyttet. Oftast vinner man inte stafetten på de första etapperna, men det går däremot att förlora stafetten på de inledande sträckorna. Den som lyckas hålla huvudet kallt på ankaretappen drar det längsta strået.

Skidskytte-VM i Hochfilzen, sändningstider

Diskussion om artikeln