Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kandidat i franska presidentvalet hämtar inspiration från Finland

Från 2017
Uppdaterad 09.02.2017 17:01.
Porträtt på Benoit Hamon
Bildtext Benoît Hamon är Socialistpartiets kandidat i det franska presidentvalet och får ett stöd på 14,5 procent i den senaste opinionsmätningen.
Bild: Johan Tollgerdt/Yle

Socialistpartiets kandidat i det franska presidentvalet, Benoît Hamon, hämtar inspiration från Finlands experiment med medborgarlöner. Han var otippad för några veckor sedan, men ökar nu sitt stöd bland väljarna.

I Benoît Hamons valprogram står bland annat medborgarlöner som han skulle vilja införa i Frankrike.

- Givetvis följer jag noggrant Finlands experiment med medborgarlöner, även om de inte kommer att kunna genomföras över en natt, säger Benoît Hamon och knäpper med fingret.

- Finland visar i alla fall att medborgarlön är mer än bara en vision, säger Hamon som själv föreslår en basinkomst om 600 euro till varje vuxen fransk medborgare.

Hamon, som valdes till socialisternas presidentvalskandidat för bara lite mer än en vecka sedan, tar emot i sitt nya högkvarter nära Place de la République i Paris, fastän det ännu inte officiellt invigts.

Socialt budskap

Hamons motto är färre arbetslösa och färre fattiga.

- För att lyckas vill jag bland annat öka arbetstagarnas löner och beskatta företag som ersätter fabriksarbetare med robotar.

Fast han saknar starka idéer om hur han vill verka för ett enat EU, nu när brexit närmar sig och när Donald Trump och Vladimir Putin sitter i den nya världsordningens förarsäte.

Ökar i opinionen

Ändå har Hamon överraskat med sin vänsterinriktade socialism.

I onsdagskvällens färska opinionsundersökning inför vårens presidentval får Benoît Hamon 14,5 procent av rösterna. Han knappar därmed in på förre storfavoriten, högerkandidaten François Fillon vars popularitet sjunkit till 18 procent sedan han blev anklagad för korruption.

Mittenpolitikern Emmanuel Macron ligger tvåa och skulle få 21 procent om det var val i dag.

Leder gör ytterhögerns Marine Le Pen med 26 procent.

Utgången anses ändå vara mycket oviss.

Stentuff kampanj

Socialisten Benoît Hamon tror att detta kan bli Frankrikes tuffaste presidentval någonsin.

- Här uttrycks tyvärr redan mycket hat, säger han. Så valkampanjen kan bli hård, mycket hård.

Text: Johan Tollgerdt

Diskussion om artikeln