Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kaos befaras då Zuma ska hålla sitt tal till nationen

Från 2017
Sydafrikas president Jacob Zuma lägger sista handen vid sitt tal 8.2.2017
Bildtext Sydafrikas president Jacob Zuma lägger sista handen vid sitt tal 8.2.2017
Bild: GCIS HANDOUT

Sydafrikas president Jacob Zuma har kallat in över 440 extra soldater för att garantera säkerheten vid parlamentet i Kapstaden då han ska hålla sitt tal där på torsdag kväll.

Zumas beslut att beordra ut extra soldater väckte genast arga reaktioner hos oppositionen.

Sydafrikas största oppositionsparti Demokratiska alliansen, DA, talar om "militarisering". Det vänsterradikala partiet EFF, Economic Freedom Fighters beskriver Zumas beslut som en "krigsförklaring".

Anhängare till EFF demonstrerade med krav på Zumas avgång, Pretoria 2.11.2016
Bildtext Anhängare till EFF demonstrerade med krav på Zumas avgång, Pretoria 2.11.2016
Bild: EPA/HERMAN VERWEY

Det var just EFF:s parlamentariker som skapade kaos inne i parlamentet vid Zumas tal 2015. De lyckades helt överrösta Zuma med sånger och burop, tills de lyftes ut ur byggnaden med våld.

Ungefär likadana scener upprepades 2016 och poliser har dessutom slagits med demonstranter utanför parlamentet i samband med talen.

Korruption och växande arbetslöshet

Zuma har omgetts av skandaler under hela sin tid som president och redan före det.

Redan 2005 fick han sparken från posten som vicepresident på grund av anklagelser om korruption. Trots det fick han stöd hos en majoritet av ledningen och anhängarna till styrande ANC och valdes till president 2009.

Den senaste skandalen handlar om hans relation till en inflytelserik indisk industrifamilj. Sydafrikas justitieombudsman har konstaterat att familjen Gupta, genom Zuma, fått direkt inflytande över politiken och politiska utnämningar i Sydafrika.

Ekonomisk kräftgång och arbetslösheten som stigit till 27 procent har lett till ett växande missnöje mot Zuma.

Oppositionspartiet DA tog över flera städer efter lokalvalen i höstas och vänsterradikala EFF utgör ett allt större hot för ANC.

Zuma ska avgå från sin post som ledare för ANC i december. Nästa parlamentsval hålls 2019 och det nya parlamentet ska utse en efterträdare till Zuma.

Diskussion om artikeln