Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Varg fälld på området Raseborg-Salo

Från 2017
Uppdaterad 09.02.2017 11:08.
Vargar i djurparken i Ranua.
Bildtext Arkivbild.
Bild: All Over Press/Ismo Pekkarinen

Den varg som Finlands viltcentral gav dispens för nyligen är skjuten i tisdags.

Finlands viltcentral beviljade i januari dispens för jakt på en varg inom vargreviret som finns i nordvästra Raseborg och de södra delarna av Salo.

Vargen fälldes på tisdag (7.2) 16.30-tiden. Det var en ung hona som sköts i Bjärnå i Salo nära Vihiniemi.

Vargkroppen har skickats till Naturresursinstitutet som gör undersökningar av djuret, om den fått valpar och i så fall hur många den fått. Man utreder dess ålder och tar dna-prov.

Ett krav i lovet för att få fälla vargen var att den måste kunna spåras från en gård, hundgård eller från en plats för produktionsdjur. En rekommendation var att man ska undvika alfadjur och helst fälla ett ungt djur.

Sex vargar blev fem

Det var en privatperson i Tenala som ansökte om dispens för att få fälla två vargar på ett område som sköts av Tenala jaktvårdsförening, Pojo jaktvårdsförening, Kiskon piirin riistanhoitoyhdistys och Perniönseudun riistanhoitoyhdistys.

Ansökan gällde ett område på drygt 173 000 hektar och där har observerats en flock på sex vargar. Lovet gavs på ett område på under 80 000 hektar.

Dispensen gällde fram till den 19 februari.

Det har också inlämnats en ansökan om lov att skjuta en varg i Ingå-Raseborg. Det behandlas som bäst.

Artikeln har uppdaterats 9.2 klockan 9.59 efter bekräftelse om fällningen från Visa Eronen på Viltcentralen. Lovvillkoren tillagda 9.2. klockan 11.07.