Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Serieälskare är bjudna på Å-fest i Borgå igen

Från 2017
flyktingars serier utställning
Bildtext Utställningen Illustrating me – tecknade serier från mottagningscentraler finns på Borgå huvudbibliotek.
Bild: Yle/Robin Halttunen

För seriefantaster lönar det sig att åka till Borgå på lördag, då seriefestivalen Å-fest arrangeras för tredje gången. På programmet finns både skoj och allvar under temat Gränser.

En av arrangörerna för Å-fest, Filippa Hella, säger att grunden för festivalen är den samma som då den ordnades för första gången.

Första året gick festivalen väldigt snabbt från idé till förverkligande, men enligt Hella blev den lyckad ändå.

– I fjol planerade vi jättemycket och satsade hårt med stora utställningar och många gäster. Nu har vi kanske lärt oss att man inte ska bränna allt krut på en gång, säger Hella.

Filippa Hella.
Bildtext Arkivbild av Filippa Hella.
Bild: Yle/Fredrika Sundén

Hon förklarar att arrangörerna i år har satsat mer på att försöka hitta bra samarbetspartner som har erbjudit trevliga utställningar.

Det har också lyckats ganska bra – festivalen bjuder på ett digert utbud för alla seriefantaster.

Många besökare från huvudstadsregionen

Programmet går av stapeln på sex olika platser. Det mesta händer förstås i Borgå, men det finns också en utställning på Söderkulla bibliotek i Sibbo.

Borgå ligger ganska nära huvudstadsregionen. Kommer det många besökare till Å-fest därifrån?

– Det brukar komma en hel del, säger Filippa Hella. Seriefältet i Finland är ganska litet. Många bor i huvudstadsregionen och det har visat sig att de tycker att det är roligt att komma till Borgå på en endagsexkursion, njuta av serier och sedan stanna på vår efterfest.

Huvudarenan för Å-fest är Kulturhuset Grand. Där arrangeras till exempel workshoppar som vem som helst får delta i under lördagen.

Workshopparna har lite olika innehåll. En av dem riktar sig till barn, och anknyter till Sanni & Jonas-utställningen som finns i Grands aula.

– Sedan kommer Heidi Lunabba att hålla en normkritisk serieverkstad där man fotograferar. Jag skulle rekommendera att delta i den. Den är ganska spännande till sitt innehåll och leder säkert till fina resultat.

Mental hälsa i serier debatteras

En annan intressant programpunkt är paneldebatten Frisk eller sjuk, som handlar om hur mental hälsa behandlas i tecknade serier.

Enligt Filippa Hella passar paneldiskussionen bra ihop med Å-fests tema för i år, nämligen Gränser. Hon säger att gränsen mellan mental ohälsa och hälsa är tunn.

– Vi har varit i kontakt med kollektivet Rikki som jobbar mycket kring det här temat. Dessutom finns det en utställning som anknyter till samma tema på Galleri Creutz.

Hon tror att panelen kommer att väcka mycket diskussion, och hoppas att många kommer för att lyssna och ställa frågor.

Hela programmet för Å-fest hittas på festivalens webbplats.

Mikael Kokkola intervjuade Filippa Hella om Å-fest i Yle Östnylands morgonsändning. Hon fick också teckna lite i direktsändning, och passade samtidigt på att gratulera Yle Östnyland för 50-årsjubileet.

Yle Nyheter Östnyland video: Filippa Hella tecknar i Yle Östnylands studio - Spela upp på Arenan

Diskussion om artikeln