Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Seinäjokiregionen landets bästa för företag - Vasa på sjätte plats

Från 2017
Uppdaterad 09.02.2017 12:29.
Husbyggare
Bildtext Arkivbild.
Bild: Yle/Jeannette Lintula

Vasa finns på sjätte plats på listan över de regioner i landet med störst dragningskraft när det gäller företagande. Seinäjoki toppar listan, som görs på basis av en enkät bland företagsledare.

Det är Finlands Näringsliv EK som står bakom den återkommande kommunrankingen, där resultatet räknas utgående från två parametrar: Regional statistik på området kommunekonomi och företagande samt en intervjuenkät riktad till företagsledare.

För tredje året i rad toppar Seinäjokiområdet listan, medan Åbo är den region som stigit kraftigast. I rankingen år 2015 låg Åbo på en nionde plats, nu knep man andraplatsen. Tavastehusregionen är trea.

EK:s jämförelse listar totalt 25 regioner, där kommer Helsingfors på fjärde plats, Raumo på femte plats och Vasa på sjätte plats.

De 25 regioner som kommit med på listan är de regioner där företagsledarna svarat flitigast på intervjuenkäten.

Vasa har backat i mätningen, år 2015 låg Vasaregionen nämligen på tredjeplats. I poäng är skillnaden dock minimal mellan regionerna som placerar sig i toppen av mätningen. Vinnaren Seinäjoki ligger på 72 poäng, Åbo fick 70 poäng, Tavastehus fick 69 poäng, medan Vasa fick 67 poäng.

Snabba processer och jämlik behandling

De frågor där företagsledarnas svar har avgjort mätningsresultatet mest handlar framför allt om vilka hinder företagarna ser för sin verksamhet.

Nöjdast är företagsledarna om de har möjlighet att delta i den offentliga serviceproduktionen, om företag av olika storlek och karaktär behandlas jämlikt i regionen, om de upplever sig hörda och delaktiga i det kommunala beslutsfattandet samt om olika lovprocesser löper snabbt och smidigt.

Bland samtliga företagsledare som svarat på intervjuenkäten uppger 38 procent att de är nöjda med hur företagarvänliga de kommunala beslutsfattarna är. 30 procent var missnöjda och önskar sig alltså en större medvetenhet om och större beredvillighet att arbeta för företagarnas möjligheter i regionen.